Foto: Pixabay

Appverbod leidt tot pittige dialoog tussen jeugd Uitgeest

UITGEEST - Tussen 1 juli en 31 augustus 2019 zijn er zes bekeuringen uitgedeeld in Uitgeest voor het gebruik van de smartphone op de fiets. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In het Zienhouse reageert een groep jongeren tussen de 14 en 17 jaar op het appverbod.

De jongeren zijn bij elkaar geroepen door jongerenwerker Dimitri om een reactie te geven. Ze beamen dat ze allemaal op de hoogte zijn van het nieuwe verbod. ''Ik begrijp dat het als bestuurder van een auto gevaarlijk is om je smartphone niet handsfree te bedienen, maar op de fiets vind ik het niet gevaarlijk. Vooral als je je navigatie nodig hebt is het vervelend dat je je smartphone niet mag bedienen. Die is namelijk alleen op geluid minder nauwkeurig dus is het lastig dat je niet op je beeldscherm naar de route mag kijken'', laat een jongen weten. Maar er zijn ook tegengeluiden in de groep. ''Ik ben laatst op een tegenligger gebotst omdat die op zijn telefoon keek onder het fietsen dus het is wel gevaarlijk'', zo meent een andere jongen.

Bijna alle jongeren geven toe dat ze toch stiekem op hun telefoon zitten onder het fietsen. ''Ik zit in Castricum op school en als ik over het fietspad door het bosje fiets dan stuur ik soms wel een appje naar iemand. Ik weet dat daar toch geen auto's komen dus ik denk dat het dan minder gevaarlijk is.'' Er is één jongere in de groep die altijd afstapt om zijn telefoon te bedienen. Dit is dan ook gelijk de oplossing die de jongeren aandragen, maar: ''We weten allemaal dat het beter is om af te stappen maar we weten ook allemaal dat fastfood ongezond is en we eten het toch'', glimlacht een van hen.

Meer berichten