Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: Aangeleverde foto

Over hoesten

Column Dirk Jan van Wijk

Eerder had ik het al over slaapgeluiden waar we ons voor kunnen schamen. Maar ook overdag kunnen onze luchtwegen geluiden produceren waar we ons voor kunnen schamen. Of geluiden waar we ons meestal niet voor schamen, maar misschien juist wel voor zouden moeten schamen. "Dat vraagt om nadere uitleg", hoor ik je denken.

Verslikken

Wanneer je je verslikt in bijvoorbeeld een stukje boterham krijg je een hoestreflex, waardoor je uit alle macht het onbedoeld ingeademde broodje uit je luchtpijn werkt. Doorgaans is deze reactie van je lichaam veel heftiger dan nodig. Je loopt rood aan en blijft nog een hele tijd nahoesten, in de veronderstelling dat er nog resten zijn achtergebleven. In werkelijkheid voel je echter de beschadiging die je hoestend hebt aangebracht aan je luchtpijp.

Vanwege de paniek waarmee het verslikken gepaard gaat, loopt je rood aan. Maar ook voel je je opgelaten naar de andere aanwezigen. Schamen is echter niet op z'n plaats. De hoestreflex was juist nuttig! Het doorhoesten echter niet.

Virussen

Anders is het met de vele verkoudheidsvirussen, die inmiddels in groten getale onze luchtwegen irriteren. Ook door die irritatie gaan we hoesten. Die hoest is echter voor onszelf nutteloos. Sterker nog: het is zelfs schadelijk voor onze luchtwegen en veroorzaakt steeds nieuwe irritatie en hoestprikkels. Net zoals je, wanneer je jeuk hebt, door krabben je huid beschadigt en daardoor nieuwe jeuk veroorzaakt.

Onze luchtwegen zijn ontzettend goed in het onschadelijk maken van virussen. Dat doen we eigenlijk binnen 1 of 2 dagen. Wanneer we langer hoesten, komt dat doordat we, al hoestend, onze luchtwegen blijven irriteren.

Verkoudheidsvirussen zijn je echter erg dankbaar voor dat hoesten. Daardoor besmet je anderen. Vooral als je je hand voor je mond houdt (zoals wij geleerd hebben dat het hoort)! en de ander daarna een hand geeft ter begroeting. Bijna alle verkoudheidsvirussen verspreiden zich via de handen. Een uitzondering is het griepvirus, dat wél via hoesten en niezen besmetting van een ander bewerkstelligt.

Eigenlijk zou je je dus moeten schamen voor hoesten, zonder dat je je verslikt hebt! Je kan er immers een ander door besmetten! Zeker als je ook nog je hand voor je mond houdt! Beter is het om in je elleboog te hoesten, want daarmee raak je anderen niet aan.

Voorkomen

"Maar hoe kan ik dat hoesten dan voorkomen?" vraag je jezelf wellicht af. Het is immers een reflex en meestal heb je al gehoest voor je het beseft.

Dat klopt wel en niet. Inderdaad is het een reflex, maar je kunt jezelf heel goed trainen om de hoestprikkel te bemerken voordat je gaat hoesten en deze dan bewust in te houden. Uit eigen ervaring weet ik dat bij de meeste verkoudheden maar ongeveer vijf hoestprikkels ontstaan. Door die alle vijf in te houden, kun je een heleboel hoesten door beschadigde luchtwegen voorkomen!

En bedenk in elk geval dat het gevoel dat er nog steeds iets in je luchtpijp zit, dat weggehoest moet worden, niet op werkelijkheid berust. In werkelijkheid voel je de beschadiging en maak je die door meer hoesten steeds erger.

Verder kun je besmetting voorkomen door het schudden van handen te vermijden als de r in de maand is. Beter is dan een begroetingshug of zoen.

En zorg natuurlijk voor een optimale weerstand door dagelijks vitamine D te slikken, gevarieerd te eten en in goede lichamelijke en geestelijke conditie te blijven.

Als iemand je dan vraagt: "Hoest? (Hoe is het?)", is het de bedoeling dat jij "goed" zegt en niet begint te hoesten!

Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 8 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 11 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 11 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 13 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 13 uur geleden 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Digitale krant