Dierenambulancemedewerker Evert brengt een zieke zwaan binnen.
Dierenambulancemedewerker Evert brengt een zieke zwaan binnen. (Foto: Margreeth Anema)

Wildopvang Krommenie: het dierenziekenhuis voor vogels, egels en konijnen

KROMMENIE - In Uitgeest worden regelmatig zieke of gewonde watervogels gevonden en nu het najaar eraan komt zullen er ook veel verdwaalde egeltjes worden gesignaleerd. Wildopvang Krommenie aan de Busch 2 vangt deze wilde kleine dieren op. Er staat een fantastisch team van deskundigen en dierenliefhebbers klaar die zich over de beestjes ontfermen.

Door: Margreeth Anema

Nina, beheerder van de wildopvang vertelt: "In 2018 zijn hier 5500 dieren binnengebracht. Nu, op de helft van het jaar, zijn er al meer dieren binnengebracht dan in heel 2018. Dit komt door de hete zomer: door de droogte hebben we te maken met veel gevallen van botulisme, maar ook jonge vogeltjes die eerder het nest uitspringen worden binnengebracht." Het is dan ook een komen en gaan van dierenambulances. Een zwaan met botulisme, een duif die tegen het raam is gevlogen en de ambulance heeft ook nog een poes mee, maar die wordt naar de dierenarts gebracht.

Er wordt gelijk actie ondernomen: de zwaan wordt onderzocht en krijgt een medicijn. Het raamslachtoffer, de duif, wordt op een rustig plekje gezet zodat hij even bij kan komen. "Mocht er een vogel tegen je raam vliegen dan kan je het beste een donkere emmer over het dier zetten zodat het beestje tot zichzelf kan komen. Als je na een uur even checkt vliegen ze meestal normaal weg," aldus Mandy, de dienstdoende coach.

Een uit de hand gelopen hobby
De wildopvang is in 1963 opgericht door wijlen An en Jan in hun woonhuis aan de Busch 2. Het was eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Sinds 1 januari 2018 is de wildopvang onderdeel van de Dierenbescherming en Nina is sinds zeven maanden beheerder. De dierenliefde zit diep bij Nina: "Ik was van kinds af aan al bezig in de natuur, ik bouwde hutten en ving kikkers. Zoals veel kinderen wilde ik dolfijnentrainster worden," glimlacht ze. Na haar paraveterinaire opleiding studeerde ze door in de richting van Wildlife Management. Ze mag kleine medische handelingen verrichten bij wilde dieren en ze heeft een machtiging om vogels te ringen. De kamers in het pand van de wildopvang zijn verdeeld in categorieën: de babykamer met een couveuse, de egelkamer, de behandelkamer, een keuken om het voer te bereiden en een natte ruimte. Ook is er een kantine waar de coach 's morgens de taken onder de vrijwilligers verdeelt en waar gezellig koffie wordt gedronken.

Geen enkel dier wordt aan zijn lot overgelaten
De meest bijzondere dieren die momenteel worden opgevangen zijn twee jonge koekoeken, deze zijn namelijk heel moeilijk te vangen. Nina ringt ze voor wetenschappelijk onderzoek en als ze zelf kunnen eten en vliegen worden ze weer uitgezet. Ook huist er een slechtvalk in de wildopvang, een lastige klant want hij eet iedere dag een kwartel of een duif. Dit voer is niet standaard en moet besteld worden: Wildopvang Krommenie mag geen overleden vogels 'terugvoeren'. Soms, ongeveer één keer per jaar, wordt er een lepelaar binnengebracht. De dieren worden afhankelijk van de soort op verschillende plekken uitgezet. Een steenuil bijvoorbeeld op een open weide en roofvogels zo dicht mogelijk bij hun territorium.

Er verblijven ook veel meeuwen in de wildopvang. "Tja, hun hele leven bestaat uit eten, schreeuwen en poepen," glimlacht Nina. Op verschillende plekken, zoals op industrieterreinen, zijn ze een ware plaag. Maar toch worden ze liefdevol verzorgd en later weer uitgezet. "Wij discrimineren niet, we laten geen enkel dier aan zijn lot over. We zorgen er wel voor dat we niet te veel meeuwen op één plek uitzetten, zo proberen we toch rekening te houden met de overlast die zij bezorgen," vertelt Nina.

Wildopvang Krommenie zoekt vrijwilligers (18+) en donateurs. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website: www.dierenbescherming.nl/wildopvang/wildopvang-krommenie

Meer berichten