Foto: Sara van den Nieuwendijk

Uitgeest krijgt kinderburgemeester

UITGEEST - Kinderburgemeester van Uitgeest ben je niet zomaar. Het is een serieuze erebaan. De kinderburgemeester wordt dan ook officieel geïnstalleerd tijdens een raadsvergadering. Wie wordt de eerste kinderburgemeester van Uitgeest?

Samen met de burgemeester van Uitgeest of wethouders is de kinderburgemeester aanwezig bij officiële en belangrijke gebeurtenissen. Denk maar aan Koningsdag, de ceremonie voor Dodenherdenking, de opening van de Huttenweek of de intocht van Sinterklaas. Dit zijn gebeurtenissen waarbij de burgemeester van Uitgeest een commerciële rol heeft. Bij deze gelegenheden treedt de kinderburgemeester samen met de echte burgemeester op de voorgrond. Je komt als kinderburgemeester dan ook regelmatig in het nieuws. Bij sommige gelegenheden is de kinderburgemeester zelf de hoofdpersoon, bijvoorbeeld als het gaat om een bepaald thema dat op kinderen is gericht en aandacht verdient. De thema's worden bedacht door de kinderburgemeester zelf, worden aangedragen door de Jeugd- en Jongerenraad of via andere wegen. De kinderburgemeester wordt ondersteund door de Jeugd- en Jongerenraad van Uitgeest. Zij werken samen als een team. De ambtsperiode van de kinderburgemeester duurt één schooljaar.

Taken van de kinderburgemeester
Er zijn verschillende taken waar de kinderburgemeester verantwoordelijk voor is:
- De kinderburgemeester speelt met de burgemeester of wethouders bij bepaalde gelegenheden en evenementen een rol
- De kinderburgemeester geeft advies over kindergelegenheden
- De kinderburgemeester vertegenwoordigt de kinderen van Uitgeest
De kinderburgemeester mag één jaar kinderburgemeester zijn en wordt gekozen door een jury nadat verschillende kandidaten hebben gesolliciteerd. De kinderburgemeester zit in groep 6 of groep 7.

Planning activiteiten
Het bestuurssecretariaat van de gemeente beheert de agenda van de kinderburgemeester. Dit gebeurt uiteraard in overleg met de Jeugd- en Jongerenraad en andere betrokken partijen en in nauw overleg met de ouders/verzorgers van de kinderburgemeester. Er is veel contact, waarbij er soms snel geschakeld moet worden. Er wordt een grote betrokkenheid van ouders/verzorgers verwacht. Veel van de activiteiten vinden plaats in schoolvakanties. Er wordt gevraagd aan ouders/verzorgers hier rekening mee te houden.

De selectie en benoeming
Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt van 5 geschikte kandidaten. Dit wordt gedaan door de Jeugd- en Jongerenraad, in samenspraak met de burgemeester. Een jurypanel bestaande uit 5 leden neemt de uiteindelijke beslissing en zal de kinderburgemeester kiezen. De kandidaten geven een eindpresentatie in het Zienhouse voor de juryleden. Hierna gaat de jury in beraad. Dezelfde avond wordt de kinderburgemeester bekend gemaakt en wordt de keten van de kinderburgemeester gepresenteerd. De officiële voordracht en installatie zal plaatsvinden in de raadsvergadering van donderdag 31 oktober 2019.

Protocol
De gemeente heeft samen met de Jeugd- en Jongerenraad een protocol voor de kinderburgemeester vastgesteld. Dit wordt vooraf besproken met ouders/verzorgers. Het protocol wordt overhandigd en ondertekend bij de installatie in de gemeenteraad. Er wordt gevraagd aan ouders/verzorgers rekening te houden met het feit dat hun kind als openbaar persoon regelmatig in het nieuws en op sociale media zal verschijnen.

Solliciteren kan tot uiterlijk 7 oktober 2019 via het sollicitatieformulier dat te vinden is via deze link.

Bron: Gemeente Uitgeest

Meer berichten