Dankzij het winnen van de prijsvraag kunnen de vier BUCH-gemeenten werken aan een circulair ambachtscentrum waarbij het restafval flink omlaag wordt gebracht.
Dankzij het winnen van de prijsvraag kunnen de vier BUCH-gemeenten werken aan een circulair ambachtscentrum waarbij het restafval flink omlaag wordt gebracht. (Foto: Pixabay)

BUCH-gemeenten winnen landelijke prijsvraag voor circulair centrum

REGIO - De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo wonnen via een prijsvraag van Rijkswaterstaat €75.000 om het idee van een circulair centrum uit te werken. Een circulair centrum is een centrum waar grof restafval optimaal wordt hergebruikt door middel van reparatie, demontage of een nieuw product.

Van oude meubels tot fietsen en ski's: van alles komt er terecht in restafval. Hieruit valt vaak nog wat te winnen. Het bevat tal van bruikbare materialen, of het kan na de reparatie nog even mee en krijgt een nieuwe eigenaar. Verbranden is zonde, is vervuilend en kost onnodig geld. Daarom willen de vier BUCH-gemeenten hun krachten bundelen in een circulair centrum om zo minder afval te laten verdwijnen in de verbrandingsoven en bruikbare grondstoffen optimaal te benutten.

Samenwerken
De milieustraten van de gemeente willen bouwmaterialen uit grof restafval halen, goede producten opnieuw aanbieden via kringlopen en nieuwe producten maken uit restmaterialen. Op het gebied van werkvoorziening is het plan om samen te werken met kringloopwinkels, ondernemers, scholen en instellingen. Een circulair centrum is er om samenwerking te versterken op het gebied van scheiden, repareren en hergebruik én om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden. Daarnaast kunnen inwoners er over een tijdje terecht voor workshops, gebruik van de werkplaats, of om hun klusvaardigheden te delen met anderen.

Leerlingen en studenten
De vier gemeenten betrekken jongeren bij het onderdeel design. Zo kregen technasiumleerlingen van het Bonhoeffercollege in Castricum deze week een opdracht om een bruikbaar product te ontwerpen uit ingrediënten van grof restafval van de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar. Daarnaast kregen studenten van de TU Delft (van de faculteit Industrieel Ontwerpen) dezelfde opdracht van de Heilooër wethouder Rob Opdam. Het gaat om een product dat goed in serie gemaakt kan worden én goed verkoopbaar is. Het plan is om volgend jaar een proef te starten met de productie in een centraal atelier.

Prijsvraag Rijkswaterstaat
Het idee kan worden uitgevoerd dankzij de prijsvraag van het ministerie van Rijkswaterstaat waaraan de vier gemeenten samen deelnamen. Tien van de drieënveertig deelnemers kwamen als winnaar uit de bus. Deze inzenders zijn daarmee pilotgemeenten voor een circulair centrum. Het doel van de vier BUCH-gemeenten is om het restafval flink omlaag te brengen. Dit sluit aan op het project.

Bron: OSU-radio

Meer berichten