Foto: Sara van den Nieuwendijk

Moeilijke tijd voor bomen: wat kan de gemeente doen?

UITGEEST - Bomen hebben het moeilijk deze tijd. Door de warme zomer, weinig neerslag, schimmels en ziektes kunnen bomen zelfs afsterven. De bomen die het slecht hebben kun je er snel uitpikken in Uitgeest. Wat kan de gemeente hieraan doen?

Bomen die oppervlakkig wortelen, zoals berken, hebben het lastig door de droogte van afgelopen jaar. Veel berken hadden moeite om weer in blad te komen en na aanhoudende droogte gaan er berken dood, zoals te merken is bij een aantal bomen op de Vrijburglaan. Sierkersen hebben, waarschijnlijk door schimmels, last van acuut afbrekende takken in de boomtop. Door de droogte van vorig jaar zijn veel bomen de winter zwak in gegaan en zijn daardoor vatbaarder voor aantastingen. Daarnaast is er sprake van zieke iepen. Ook deze zijn besmet door een schimmel en drogen hierdoor op. Een iep kan de ziekte overbrengen via de wortels aan een boom naast zich. Op deze manier wordt de ziekte vaak verspreid in een straat of bomengroep. Essentaksterfte is ook gesignaleerd, de schimmel dat het veroorzaakt verspreidt zich door de lucht.

Wat kan de gemeente doen?
De gemeente kan de zieke bomen helaas niet genezen. Wel kunnen de aangetaste bomen in de gaten worden gehouden en zo nodig verwijderd worden. Voor elke boom die in lanen of straten worden verwijderd, worden nieuwe bomen geplant. Door meerdere soorten bomen terug te planten, wordt er voorkomen dat een hele straat of laan gekapt moet worden als er een bomenziekte wordt ontdekt. Als u een iepziekte of een andere ziekte vermoedt, wordt dit graag gemeld bij de gemeente.

Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met:
- Wijkbeheerder John Blokker (e-mail: johnblokker@debuch.nl of telefoon: 088 909 7706)
- Groentechnicus, coördinator boomveiligheid en boomonderhoud Marco Angelone (e-mail: marcoangelone@debuch.nl of telefoon: 088 909 76 71)

Bron: Gemeente Uitgeest

Meer berichten