BOA Joan Rückert.
BOA Joan Rückert. Foto: Margreeth Anema

Op pad met de gastheer van Uitgeest

Algemeen

UITGEEST - In april 2018 werd Joan Rückert door de gemeente Uitgeest aangesteld als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Een nieuw fenomeen voor inwoners van Uitgeest maar niet voor Joan zelf, hij zit namelijk al 27 jaar in het vak. Zijn taak is om te acteren op de kleine ergernissen van de inwoners van Uitgeest. Dit kan gaan om foutgeparkeerde voertuigen, overlast van loslopende honden en hondenpoep of bijvoorbeeld over afval wat op straat ligt. Dit zijn dan ook gelijk de meest voorkomende ergernissen in het dorp, volgens Joan. Een BOA heeft een aantal bevoegdheden die de politie ook heeft: Joan mag boetes uitschrijven, mensen om hun naam vragen, waarschuwingen uitdelen en hij heeft een geweldsbevoegdheid. "Maar gelukkig heb ik dit nog nooit hoeven doen," aldus Joan. Naast BOA is hij ook toezichthouder en werkt hij samen met verschillende partijen zoals het Recreatieschap, Staatsbosbeheer, ProRail en Rijkswaterstaat.

Door: Margreeth Anema

Geen bekeuringen om ouders te pesten

Al fietsend door Uitgeest gaat Joan de meldingen af: "Ik noem mijzelf het liefst 'gastheer van de gemeente', ik probeer samen met de veroorzaker een oplossing te zoeken voor de overlast en geef ze eerst de gelegenheid om het strafbare feit te stoppen. Je bent naast BOA ook mens natuurlijk." Joan Rückert is de rust zelve, dat is een van de kwaliteiten die je nodig hebt als BOA. "Als ik bijvoorbeeld een bekeuring uitdeel aan ouders die verkeerd parkeren bij de school van hun kind dan krijg je nog weleens een scheldkanonnade te verduren. Ik moet daar het stopverbod handhaven voor de veiligheid van de kinderen. Sommige kinderen die nét kunnen fietsen moeten tussen de geparkeerde auto's door, wat gevaarlijke situaties oplevert. Daarop moet ik anticiperen, ik geef zeker geen bekeuringen om de ouders te pesten," vertelt Joan. Dat is een van de lastigste bijkomstigheden van zijn vak.

Joan maakt ook heel veel leuke dingen mee: "Die ene keer dat ik een fiets vond die gestolen bleek te zijn... Ik achterhaalde de eigenaar en die was dolblij," zo denkt hij terug. Ook werd hij een keer uitgenodigd door een ondernemer om een kijkje te komen nemen in een huis dat hij net gebouwd had. "Dat tekent gelijk de gastvrijheid van Uitgeesters. Het dorpse en het ons-kent-onsgevoel vind ik hier echt fantastisch. Uitgeest heeft ook werkelijk alles, van de haven tot de forten, prachtig vind ik dat," aldus de geboren Castricummer.

Met BOA Joan valt te praten


Iedere BOA heeft een eigen stijl: de een zal iets rechtlijniger zijn, met de ander valt wat meer te praten. Tot die laatste categorie behoort onze BOA Joan. Vorige week kreeg hij een melding dat er afval op straat zou liggen. Joan, altijd op de fiets, spoedde zich naar het adres en er bleek iemand aan het verhuizen te zijn. Het afval was netjes aangemeld en lag buiten, de bewoner was zich er blijkbaar niet van bewust dat bouwafval zoals lange planken niet worden meegenomen door de vuilnisophaaldienst. BOA Joan ging in gesprek met de bewoner en samen zochten zij een oplossing. "De bekeuring is een behoorlijk bedrag en verdwijnt naar het OM. Als ik de bekeuring dus zou geven dan blijft het afval liggen. Hier had niemand iets aan. Tijdens het gesprek met de veroorzaker hebben we besloten dat het weggebracht zou worden naar GP Groot of dat ze het zouden laten ophalen door de gemeente. Nu heeft de veroorzaker alleen daar de kosten van."

Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 5 minuten geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 5 minuten geleden
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 18 uur geleden
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 22 uur geleden
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox gisteren
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Digitale krant