Afbeelding
Foto: Pixabay

Bijna elfduizend kilo afval opgeruimd van Noordzeestrand

Algemeen

REGIO - Twee weken lang hebben 2568 vrijwilligers afval geruimd op het Noordzeestrand. Vorige week donderdag 15 augustus 2019 is de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee in Zandvoort afgesloten. Dit gebeurde met de bekendmaking van de resultaten en speciale vondsten van de strandschoonmaakactie.

Ruim tweeënhalfduizend vrijwilligers hebben van 1 augustus 2019 tot en met 15 augustus 2019 de hele Noordzeekust opgeruimd waarbij ze in totaal 10.991 kilo afval van de Nederlandse stranden haalden, waaronder 4.936 rietjes en wegwerpbestek. In 2018 werd er 11.163 kilo opgeruimd. Wat dit jaar opvalt is dat in Zeeland twee keer zoveel afval werd gevonden ten opzichte van vorig jaar. Op de waddeneilanden is er ook meer afval geruimd dan voorgaande jaren. Door het stormachtige weer is op de stranden in Noord-Holland en Zuid-Holland juist minder afval gevonden. Ewout van Galen is Programmaleider Schone Zee. Hij vindt de jaarlijkse opruimactie noodzakelijk. ''Wij zijn ontzettend dankbaar dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 10.991 kilo afval niet in zee terecht komt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.''

Wegwerpplastic
Het thema van dit jaar was wegwerpplastic. Daarom werden rietjes en wegwerpplastic apart ingezameld om aandacht te vragen voor de problemen dit afval veroorzaakt. Dit afval is namelijk schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren, omdat ze het aan kunnen zien voor voedsel of erin stikken. Stichting De Noordzee pleit voor aanpak bij de bron, goed afvalmanagement en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. Dit jaar zijn er in totaal 4.963 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd.

Een nieuw leven
Plastic Fantastic, een coöperatie die zich inzet om plastic te recyclen tot producten, was ook bij de finish aanwezig. Aan het eind van de dag werd het afval tijdens drie etappes door Plastic Fantastic gerecycled en verwerkt tot hoogwaardige producten voor de betrokken gemeentes. Zo ontving de gemeente Bergen een bankje gemaakt van strandafval. Samen met Plastic Fantastic onderzoekt Stichting De Noordzee of strandafval, dat voor meer dan 90% uit plastic bestaat, een nieuw leven kan krijgen.

Bron: heemskerk.nieuws.nl

Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 1 minuut geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 55 minuten geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 17 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 21 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 23 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Digitale krant