Afbeelding
Foto: aangeleverd

Waterplantenoverlast Uitgeestermeer

Algemeen

UITGEEST - De groei van de waterplanten in het Uitgeestermeer zijn een steeds groter wordend probleem. Er worden dan ook verschillende maatregelen getroffen om de groei tegen te gaan. Marieke van Beugen is projectleider voor recreatie Noord-Holland en houdt zich bezig met het project waterplant Uitgeester- en Alkmaardermeer.

''Het meer is ongeveer 600 hectare'', vertelt Marieke. ''In het meer lopen verschillende vaargeulen. Deze zijn op diepte, dus daar groeien de waterplanten niet. Als je deze delen plus de grote zandwinputten weghaalt, is er 500 hectare over waar de waterplanten kunnen groeien''. Het is dus een groot deel van het meer waar het probleem zich voordoet. De oorzaak van de explosieve groei van de waterplanten in het Uitgeester- en Alkmaardermeer ligt bij het helder wordende water van het meer. Dit betekent een betere waterkwaliteit, maar hier staat tegenover dat de waterplant hierdoor beter kan groeien wat weer leidt tot overlast.

Gevolgen van de snelle groei
De explosieve groei van de waterplanten heeft verschillende negatieve gevolgen, voor onder andere schippers en boten. De waterplant groeit door tot aan de oppervlakte, dus de plant kan in het roer vast komen te zitten. Schippers kunnen hierdoor stil komen te liggen met hun boot. Om zoveel mogelijk problemen te voorkomen, wordt er goed gecommuniceerd over de waterplanten. De waterplanten worden gemaaid met een maaiboot. De delen die gemaaid worden worden aangegeven met recreatiebetonning, zodat de vaarrecreant kan zien waar het veilig is om te varen. ''Helaas groeien de waterplanten net zo hard terug na het maaien. Maar geen maaien is ook geen optie. Een alternatief is om de wortel van de plant er in een keer uit te trekken, maar dit mag niet in het Uitgeester- en Alkmaardermeer'', zegt Marieke.

Toekomstplannen
Als er niks wordt gedaan aan de waterplanten, groeit het meer dicht. Daarom worden de waterplanten op dit moment gemaaid. Dit is een kortetermijnoplossing. Daarnaast wordt er momenteel nader onderzoek gedaan of er tot een andere structurele oplossing gekomen kan worden. Er worden nu plekken aangewezen waar de planten hun gang kunnen gaan, en waar ze weggehaald worden. Op basis van het groeiseizoen van de plant versus de maaiboot en de capaciteit aan waterplanten die weggemaaid kunnen worden, wordt er bepaald in welk gebied er gemaaid kan worden. Dit gebied is aangegeven met recreatiebetonning. Hopelijk wordt dit op lange termijn gewaarborgd.

Bron: IJmond Nieuws

Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 18 minuten geleden
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 18 uur geleden
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 20 uur geleden 1
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 22 uur geleden
Krommenieër Woudpolder.
Ontdek fietsend de Krommenieër Woudpolder gisteren
Impressie Meetlocatie.
Informatieavond over woningbouw Meetlocatie gisteren 3
Aanleg en het onderhoud van twee ondergrondse hoogspanningsverbindingen door Tennet.
Belemmeringswet Privaatrecht gisteren
Grutto's plasdras.
Weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 14 apr, 16:00
Vanaf het water heb je een mooie kijk op de omgeving. Kano je ook een keer mee?
Kano je woensdagavond 17 of 24 april eens mee? 14 apr, 10:00
Oplaadpalen bij bedrijf.
Volg op donderdag 23 mei digitale bijeenkomst zero-emissie zones 13 apr, 15:00
Fragment uit The Old Oak.
The Old Oak (2023) bij Filmhuis De Zwaan Cultureel 13 apr, 12:00
De voormalige tandartspraktijk aan de Benesserlaan wordt onderdeel van een aantal woningen.
Vastgesteld bestemmingsplan Benesserlaan 266 12 apr, 12:00
Digitale krant