Heemskerks eigen gebakje: de Ezelsoor.
Heemskerks eigen gebakje: de Ezelsoor. Foto: aangeleverd

Heemskerkse Ezelsoor viert jubileum

Algemeen

HEEMSKERK- Op maandag 26 augustus 2019 bestaat Heemskerks enige echte eigen gebakje 10 jaar. Die dag gaan Ezelsoren in de winkel aan het Nielenplein over de toonbank voor de oude introductieprijs van €1 . Vanwege het jubileum zijn er meer acties en activiteiten. Zoals een kleur- & knutselwedstrijd voor de kleintjes en een #selfie wedstrijd die doorloopt tot en met Feestweek. Ook mogen inwoners een "Ode aan het Ezelsoor" brengen.

Het Ezelsoor ontstond in de zomer van 2009 toen het vakblad Patisserie & Dessert aan banketbakker Koelman vroeg om zich met een streekproduct te presenteren. "Dat wordt lastig", zei Sjon Koelman "want dat is er niet". De banketbakker en zijn team besloten spontaan iets te verzinnen. De ambitie: een lokale lekkernij die later net zo bekend zou zijn als de Bossche Bol. Ze wilden iets bereiden met verse aardbeien, dat stond vast. Al brainstormend probeerden ze een link te leggen met ezels, de geuzennaam van de duindorp-bewoners. Want vroeger gingen alle Heemskerkse zomerkoninkjes per ezel naar de veiling in Beverwijk. Maar hoe krijg je een ezel in een gebakje?

Het resultaat was een zoete verrassing in de vorm van een ezelsoor. Gemaakt van cakebiscuit, gevuld met aardbeienbavarois, afgedekt met marsepein en versierd met chocolade. Het Ezelsoor groeide uit tot een gewilde delicatesse. Er kwamen meerdere varianten bij: mini, XL en XXL. En voor speciale gelegenheden, ontstonden ook 'limited editions', zoals roze & blauwe oortjes voor een geboorte, rode oren voor Valentijnsdag en oranje oren voor Koningsdag.

Tien jaar later is het Ezelsoor zo beroemd, dat het zelfs een eigen Facebook pagina heeft. Zowel bedrijven als inwoners bestellen oortjes voor feestelijke gebeurtenissen. Ook op marktdag, tijdens de Heemskerkse Feestweek en de Wielerronde vinden ze gretig aftrek. "Even een oortje snoepen", hoort er helemaal bij.

Het Ezelsoor is uitgegroeid tot een heus visitekaartje voor de gemeente Heemskerk. Daarom komt wethouder Marieke van Dijk op 26 augustus om 14:00 langs om de bakker te feliciteren met het jubileum. Overige festiviteiten staan uitgebreid beschreven op de Ezelsoren Facebookpagina.

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 6 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 9 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 14 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant