Heemskerks eigen gebakje: de Ezelsoor.
Heemskerks eigen gebakje: de Ezelsoor. (Foto: aangeleverd)

Heemskerkse Ezelsoor viert jubileum

HEEMSKERK- Op maandag 26 augustus 2019 bestaat Heemskerks enige echte eigen gebakje 10 jaar. Die dag gaan Ezelsoren in de winkel aan het Nielenplein over de toonbank voor de oude introductieprijs van €1 . Vanwege het jubileum zijn er meer acties en activiteiten. Zoals een kleur- & knutselwedstrijd voor de kleintjes en een #selfie wedstrijd die doorloopt tot en met Feestweek. Ook mogen inwoners een "Ode aan het Ezelsoor" brengen.

Het Ezelsoor ontstond in de zomer van 2009 toen het vakblad Patisserie & Dessert aan banketbakker Koelman vroeg om zich met een streekproduct te presenteren. "Dat wordt lastig", zei Sjon Koelman "want dat is er niet". De banketbakker en zijn team besloten spontaan iets te verzinnen. De ambitie: een lokale lekkernij die later net zo bekend zou zijn als de Bossche Bol. Ze wilden iets bereiden met verse aardbeien, dat stond vast. Al brainstormend probeerden ze een link te leggen met ezels, de geuzennaam van de duindorp-bewoners. Want vroeger gingen alle Heemskerkse zomerkoninkjes per ezel naar de veiling in Beverwijk. Maar hoe krijg je een ezel in een gebakje?

Het resultaat was een zoete verrassing in de vorm van een ezelsoor. Gemaakt van cakebiscuit, gevuld met aardbeienbavarois, afgedekt met marsepein en versierd met chocolade. Het Ezelsoor groeide uit tot een gewilde delicatesse. Er kwamen meerdere varianten bij: mini, XL en XXL. En voor speciale gelegenheden, ontstonden ook 'limited editions', zoals roze & blauwe oortjes voor een geboorte, rode oren voor Valentijnsdag en oranje oren voor Koningsdag.

Tien jaar later is het Ezelsoor zo beroemd, dat het zelfs een eigen Facebook pagina heeft. Zowel bedrijven als inwoners bestellen oortjes voor feestelijke gebeurtenissen. Ook op marktdag, tijdens de Heemskerkse Feestweek en de Wielerronde vinden ze gretig aftrek. "Even een oortje snoepen", hoort er helemaal bij.

Het Ezelsoor is uitgegroeid tot een heus visitekaartje voor de gemeente Heemskerk. Daarom komt wethouder Marieke van Dijk op 26 augustus om 14:00 langs om de bakker te feliciteren met het jubileum. Overige festiviteiten staan uitgebreid beschreven op de Ezelsoren Facebookpagina.

Meer berichten