In Uitgeest kwam de Bomenploeg in actie met de hoogwerker in Recreatiepark Dorregeest.
In Uitgeest kwam de Bomenploeg in actie met de hoogwerker in Recreatiepark Dorregeest. (Foto: Edwin Kamp)
Uitgeest

Bomenploeg druk met Eikenprocessierups

De Bomenploeg van Wijkbeheer Castricum is dinsdag 2 juli druk bezig geweest om een flink aantal nesten met Eikenprocessierupsen te verwijderen in Castricum, Akersloot en Uitgeest. De nesten werden een week eerder ontdekt. In Castricum aan de Beverwijkerstraatweg, in Akersloot bij Voetbalvereniging s.v. Meervogels '31 en in Uitgeest in Recreatiepark Dorregeest.

Hans Huisman, werkzaam bij de Bomenploeg, laat weten dat hij en zijn collega Edwin Kamp 17 bomen hebben ontdaan van de gevreesde rupsen. Hans zuigt in de hoogwerker met een speciale stofzuiger de nesten weg en Edwin doet het werk op de grond en houdt het verkeer in de gaten. "Per boom zaten er gemiddeld tussen de 3 en 8 nesten", aldus Hans. "De grootte van de nesten viel gelukkig nog mee. Onze regio loopt 2 tot 3 weken achter ten opzichte van bijvoorbeeld Zuid Nederland omdat het daar eerder warm was, de rupsen kwamen hier later. We bestrijden de rupsen nu voor het 2e jaar, eind juni 2018 hebben we ook nesten verwijderd. De bekende plekken worden regelmatig geïnspecteerd."

"Het is niet bekend of er mensen of dieren zijn die klachten hebben gekregen naar aanleiding van de rupsen. Voor de bomen kan het geen kwaad", vervolgt Hans. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals hevige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen, met ademhalingsproblemen tot gevolg. De klachten kunnen zo'n 2 weken aanhouden. Ook honden en paarden kunnen klachten krijgen. Iedere rups heeft ongeveer 700.000 brandharen met weerhaakjes, die onder andere met de wind verspreid worden.

Kijk voor meer informatie over de Eikenprocessierups op de website van de GGD.

In april van dit jaar hebben de medewerkers van de Bomenploeg een speciale cursus gevolgd bij Praktijk Centrum Bomen in Apeldoorn en zij zijn gecertificeerd voor het veilig bestrijden van de Eikenprocessierups.

Meer berichten