Afbeelding
Foto: Aukje Verlinden

De 'natte' en de 'droge' kermis

Algemeen

UITGEEST - Waar de horeca de 'natte' kermis organiseert, organiseert Gemeente Uitgeest de 'droge' kermis, oftewel de kinderkermis met de attracties. Ook verleent de gemeente Uitgeest de vergunningen voor de kermis. "Alles heeft te maken met veiligheid, belangrijk is dat we weten wat er speelt," zo vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Door: Margreeth Anema

Voor de kermis wordt er ieder jaar een beroep gedaan op een vaste kermisspecialist. Deze meneer houdt contact met de kermisexploitanten, zorgt dat de attracties op hun plek komen te staan, houdt ruimte voor de hulpdiensten en zorgt dat de exploitanten hun rijdende huizen opstellen bij Zwembad De Zien.

Elke attractie heeft zijn eigen plek
De plek waar de verschillende attracties komen te staan is al in een vroeg stadium bepaald. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Alles wordt van tevoren ingetekend en met de tekening gaat de gemeente al in januari om de tafel met alle hulpdiensten. "De grote attracties kunnen natuurlijk niet in het nauwe straatje van de dorpskerk, ook hierbij is de veiligheid het belangrijkst," zo verduidelijkt de woordvoerder.

De gemeente Uitgeest begeleidt ook de organisatie van de kermis bij de horeca. "Aangezien er in de evenementenwereld in Nederland het een en ander is gebeurd qua ongelukken zijn er tegenwoordig strengere regels als het gaat om een vergunning." Om dit voor elkaar te krijgen werkt de gemeente nauw samen met de horecaondernemers. Zo moet er onder meer een draaiboek, situatietekening en een uitgebreid veiligheidsplan komen. "De ondernemers, hulpdiensten en de gemeente bespreken samen de meest voorkomende situaties en op basis daarvan wordt een plan gemaakt. Zo weten alle betrokken partijen hoe te handelen mocht zich iets voordoen. Voor de gemeente staat de veiligheid van de bezoekers voorop.

Dé maandag, wanneer er 1200 man staan te deunen op het plein, wordt steeds populairder. "Ik vind dat een mooie dag, alle generaties zijn dan present. Zelfs de juffen van de basisscholen weten dat als de kindjes naar school worden gebracht papa en mama direct richting de kermis gaan." De Action is voorbereid op extra verkoop, bakkerij Putter komt net als vorig jaar croissants brengen voor het ontbijt en je ziet hele families, van oma tot kleinzoon, gezamenlijk richting kermisterrein lopen in alle vroegte, allemaal typerend voor de kermismaandag in Uitgeest, prachtig!

Plezier staat voorop
De gemeente bedankt alle organisaties voor de fijne samenwerking met betrekking tot het vergunningentraject. "We kijken ernaar uit en wensen alle inwoners van Uitgeest een fijne kermis," aldus burgemeester Wendy Verkleij.

Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 13 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 21 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 23 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant