Alle winnaars van de Noord-Hollandse Bierwedstrijd.
Alle winnaars van de Noord-Hollandse Bierwedstrijd. Foto: Aangeleverd

Jury vol lof over Bier door Mannen

Algemeen


UITGEEST - Brouwerij Bier door Mannen uit Uitgeest is in de prijzen gevallen met hun tripel 'Staal'. De vakjury was lovend over het bier van drie buurmannen uit Uitgeest.

"Hij is kruidig, fris, fruitig, romig, vol van smaak, verwarmend en goed in balans. De overtuiging voor de jury is de mooie, goed in balans zijnde rooksmaak geweest," zei juryvoorzitter Frans Ruiter bij de uitreiking. Bier door Mannen ontving de tweede prijs in de categorie 'zwaar bier' tijdens het Noord-Hollands Bierfestival in de Grote Kerk in Alkmaar. 'Naughty Badass Modder Fokker' van Brouwerij Tamesteut uit Hoorn ging ervandoor met de eerste prijs.

Aardig uit de hand gelopen
"We zijn nog geen jaar bezig en dit hadden we totaal niet verwacht," aldus Stefan Hollenberg. "Het begon als een grap, maar is inmiddels aardig uit de hand gelopen." De wedstrijd werd georganiseerd door regionale omroep NH Media. Aan de wedstrijd deden bijna 50 Noord-Hollandse bierbrouwers mee. Ook grote namen zoals Brouwerij Hoop, Dampegheest, Happy Face en Texelse Bierbrouwerij. "Dat zijn niet de minste namen in de Noord-Hollandse brouwwereld. Wij zijn relatief klein en hebben ook geen eigen bierbrouwerij. Ons bier maken we in de ketels van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest," aldus Roderick.

De drie mannen uit Uitgeest begonnen in 2017 hun opmerkelijke zoektocht naar het ultieme mannenbier. "De beste ideeën ontstaan tijdens een avond bier drinken. Zo ook dit idee: Bier door Mannen," vertelt Ricardo Barrientos de Reus. De drie Uitgeester mannen besloten om hun eigen bier te gaan brouwen. "Er zijn ontzettend veel bieren. Maar we misten een echt mannenbier."

Pannen en potten
Het drietal besloot daarom zelf aan de slag te gaan. "Dat betekent potten en pannen op het vuur en brouwen maar," vertelt Stefan Hollenberg. Samen gingen de mannen op zoek naar het ultieme recept. "Het moest een stevig bier worden met een fijne, frisse afdronk. Een bier dat je drinkt bij een goed en groot stuk gebraden vlees van de barbecue," vertelt Roderick, man nummer 3. Met dit idee in het achterhoofd zijn de Uitgeester mannen aan de slag gegaan.

Nadat na maanden brouwen in de keuken het recept was vastgesteld besloten de mannen de stoute schoenen aan te trekken. "We zijn naar De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest gegaan. Daar hebben we ons idee uitgelegd en we konden er in een groot volume brouwen," vertelt Roderick. Eind augustus 2018 heeft het drietal ruim 500 liter bier gebrouwen.

"Dat was in paar weken uitverkocht. In het voorjaar van 2019 hebben we ruim 2000 liter gemaakt. Daar hebben we gelukkig nog voldoende van op voorraad," stelt Ricardo lachend. Bier door Mannen is te koop via de website BierDoorMannen.nl. Ook ligt het bier in de schappen van Jumbo Uitgeest, The Spirit of Wine en Simons Kaas en Noten in Heemskerk. In de horeca is het verkrijgbaar bij Steakhouse Bij de Buurvrouw in Castricum, Café Asgard in Beverwijk en Jack's Bier Café in Heemskerk.

Zomerbraderie
"Speciaal voor de Uitgeesters staan wij zaterdag op de zomerbraderie op de Middelweg met een eigen kraam. De Jumbo is aan het verbouwen en de slijter is gesloten. Zo kunnen we toch nog ons eigen bier verkopen in het dorp", besluit Stefan.

De prijs voor de bierbrouwers uit Uitgeest.
Wethouder Brouwer neemt het kunstwerk in gebruik.
Kunstwerk om te betreden 38 minuten geleden
Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 4 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 5 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 6 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 6 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 7 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest gisteren
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
Digitale krant