Afbeelding
Foto: Anita Webbe

Vrijwilliger in Beeld

Algemeen

Deze maand zijn we in gesprek met Mohammad Alsharawneh (38). Sinds september 2018 is Mohammad werkzaam bij de vrijwilligersorganisatie VluchtelingenWerk Nederland (VWN) als tolk en maatschappelijk begeleider van twee Syrische gezinnen in Uitgeest.

"Ik woon sinds 3,5 jaar in Nederland. Het lezen en schrijven gaat me inmiddels goed af, alleen het spreken is nog lastig," aldus Mohammad. "In Syrië werkte ik tien jaar als accountant en hier sinds kort in dezelfde functie bij Manpower. Op de Vrije Universiteit in Amsterdam studeerde ik Nederlands, behaalde het staatsexamen B2 en volgde een taalcursus bij NedLes. De Nederlandse taal beheersen is in eerste instantie het belangrijkst, je vergroot je kansen op een baan en sociale contacten. De maatschappelijke begeleiding van VWN is heel goed. Zij bieden mij diverse cursussen aan en meer mogelijkheden om (verder) te studeren.

Nu wil ik anderen die in dezelfde situatie zitten als ik zat, ook graag helpen. Als tolk Arabisch-Nederlands én als maatschappelijk begeleider en coach zodat ik de twee gezinnen uit Syrië kan helpen met de contacten en belangrijke zaken als school, gemeente en post. Ook leer ik nieuwkomers (met hulp van VWN en de gemeenten Uitgeest, Limmen, Castricum en Akersloot) omgaan met geld: hoe financiële problemen te voorkomen, hoe de app om te bankieren te gebruiken enzovoorts.

Momenteel volg ik via het Lees Lokaal Nederlandse les in lezen, schrijven, begrijpen en spreken. Door de kleinschaligheid (2-3 personen) is er veel aandacht. Door het vrijwilligerswerk dat ik doe worden mijn communicatieve vaardigheden ook steeds beter, spijker ik mijn Nederlands bij en tegelijkertijd bied ik steun voor anderen om een goed bestaan in Nederland op te bouwen. De dankbaarheid die ik krijg is groot zoals ik destijds ook dankbaar was voor de steun die ik kreeg. Dit geeft mij de voldoening om ook mensen te helpen."

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. Zij zijn te vinden in de hal van het gemeentehuis.

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 9 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 13 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 15 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant