Foto: Anita Webbe

Vrijwilliger in Beeld

Deze maand zijn we in gesprek met Mohammad Alsharawneh (38). Sinds september 2018 is Mohammad werkzaam bij de vrijwilligersorganisatie VluchtelingenWerk Nederland (VWN) als tolk en maatschappelijk begeleider van twee Syrische gezinnen in Uitgeest.

"Ik woon sinds 3,5 jaar in Nederland. Het lezen en schrijven gaat me inmiddels goed af, alleen het spreken is nog lastig," aldus Mohammad. "In Syrië werkte ik tien jaar als accountant en hier sinds kort in dezelfde functie bij Manpower. Op de Vrije Universiteit in Amsterdam studeerde ik Nederlands, behaalde het staatsexamen B2 en volgde een taalcursus bij NedLes. De Nederlandse taal beheersen is in eerste instantie het belangrijkst, je vergroot je kansen op een baan en sociale contacten. De maatschappelijke begeleiding van VWN is heel goed. Zij bieden mij diverse cursussen aan en meer mogelijkheden om (verder) te studeren.

Nu wil ik anderen die in dezelfde situatie zitten als ik zat, ook graag helpen. Als tolk Arabisch-Nederlands én als maatschappelijk begeleider en coach zodat ik de twee gezinnen uit Syrië kan helpen met de contacten en belangrijke zaken als school, gemeente en post. Ook leer ik nieuwkomers (met hulp van VWN en de gemeenten Uitgeest, Limmen, Castricum en Akersloot) omgaan met geld: hoe financiële problemen te voorkomen, hoe de app om te bankieren te gebruiken enzovoorts.

Momenteel volg ik via het Lees Lokaal Nederlandse les in lezen, schrijven, begrijpen en spreken. Door de kleinschaligheid (2-3 personen) is er veel aandacht. Door het vrijwilligerswerk dat ik doe worden mijn communicatieve vaardigheden ook steeds beter, spijker ik mijn Nederlands bij en tegelijkertijd bied ik steun voor anderen om een goed bestaan in Nederland op te bouwen. De dankbaarheid die ik krijg is groot zoals ik destijds ook dankbaar was voor de steun die ik kreeg. Dit geeft mij de voldoening om ook mensen te helpen."

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. Zij zijn te vinden in de hal van het gemeentehuis.

Meer berichten