V.l.n.r.: Tom, Bart en Thea, met op de voorgrond een geitje van 8 dagen jong.
V.l.n.r.: Tom, Bart en Thea, met op de voorgrond een geitje van 8 dagen jong. Foto: Margreeth Anema

Stichting Hertenpark Uitgeest: van modderpoel naar strak grasveld

Algemeen

UITGEEST- Sinds februari is er van alles gaande in Hertenpark Uitgeest, zo getuigen de stalen hekken, de hopen zand en de klussende vrijwilligers die regelmatig druk bezig zijn.

Door: Margreeth Anema


Thea Kater, penningmeester van Stichting Hertenpark Uitgeest: "Het middelste grasveld is grondig aangepakt. Het veld liep in een kuil en dat betekende dat het daar na slecht weer één grote modderpoel was. De dieren kregen hier hoefzeer van. Met de hulp van sponsors en onze vrijwilligers hebben we het land nu vlak gemaakt. Het gras is net weer ingezaaid." Dit betekent dat de dieren er nog niet op mogen lopen, anders wordt alles weer omgewoeld. De herten staan dan ook op een stuk land dat is afgescheiden door stalen hekken.

Een pittige klus voor een geoliede machine
"Het was een pittige klus, niet alleen omdat we financiële steun en materialen nodig hadden, maar ook mensen die hier tijd voor wilden vrijmaken," aldus Thea. Het Hertenpark draait op twintig vrijwilligers, inclusief het bestuur. De vrijwilligers werken via een rooster, de dieren moeten twee keer per dag gevoerd worden, zeven dagen per week. "Het is een geoliede machine, als er drie middagen geen vrijwilliger beschikbaar is per jaar dan is het veel. We hebben een WhatsAppgroep en als er iemand verhinderd is zijn er altijd meerdere vrijwilligers die willen inspringen. We zijn een hechte en gemotiveerde club," zo meldt Tom, een van de bestuursleden.

In februari werd de eerste lading grond gestort. Half april werd nog een lading grond gestort, afkomstig van de verbouwing van de Jumbo. Het grasveld werd tussendoor steeds verder afgevlakt. Dit alles met hulp van sponsor firma Beentjes. Theo Kaandorp sponsorde het graszaad en zaaide het veld in. "Toen was het wateren, wachten en weer wateren. Door het relatief droge voorjaar moest er veel bewaterd worden," zo meldt Tom. Regelmatig vindt er een klusdag plaats. De laatste klusdag was in het weekend van 25 mei, toen kreeg de kapberg een nieuwe lik verf en werd er gewerkt aan de bestrating.

Vrijwilligster Thea Kater: bescheidenheid siert de mens
Op 22 juni, tijdens de open dag, hoopt het bestuur dat alles gereed is. Van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloop voor alle inwoners van Uitgeest. Daarna zullen de sponsors en de vrijwilligers lekker in de watten gelegd worden onder het genot van een hapje en een drankje. Voorzitter Bart: "We hebben ook burgemeester Wendy Verkleij uitgenodigd, we hopen dat ze komt. We adviseren haar overigens wel om laarzen aan te trekken," glimlacht hij. "Voor de toekomst hopen wij dat we deze prachtige A-locatie mogen behouden, de grond is namelijk van de gemeente. Alleen de gebouwen die erop staan zijn van de Stichting," zo meldt de voorzitter. Ook is het Hertenpark Uitgeest nog op zoek naar een of twee vrijwilligers. "Het liefst mensen die net zo bevlogen zijn als onze penningmeester Thea. Zij deed vandaag heel bescheiden maar ze viert volgend jaar haar tienjarig jubileum als vrijwilligster en het is niet in woorden uit te drukken hoeveel ze voor het Hertenpark doet," whatsappt Tom later nog naar de verslaggever over zijn trouwe collega-vrijwilligster.

Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 1 uur geleden
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 19 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 23 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen gisteren
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
Digitale krant