Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Column huisarts Dirk Jan van Wijk - Over ontpillen bij diverse kwalen

Column

Dit is het voorlaatste artikel in de serie over 'ontpillen', waarin ik de vele alternatieven voor het gebruik van pillen bij heel veel kwalen heb beschreven. In deze column laat ik nog een restgroep van klachten, waar alternatieven voor pillen voorhanden zijn, de revue passeren.

Door huisarts Dirk Jan van Wijk.

Botontkalking
Een half miljoen Nederlanders slikt dagelijks kalktabletten en nog eens 200.000 mensen bisfosfonaten (tabletten tegen de botontkalking). Door kalktabletten (en zeker wanneer er meer dan 500 mg calcium in zit), stijgt echter de kans op een hartinfarct. Eet liever veel groente (de gezondste bron van kalk) of eventueel melkproducten.

Botten en spieren worden op een natuurlijke manier sterker door ze te belasten. Lopen (liefst met rugzak) en rennen zijn goed tegen ontkalking van de botten.

Ook vitamine D is belangrijk voor de botten en de meesten maken dat zelf onvoldoende aan. De enige pil die iedere Nederlander dagelijks moet nemen is dan ook een tablet met tenminste 800E (= 20 mg) vitamine D.

Dementie
35000 Nederlanders slikken een pil om het dementeringsproces te vertragen. Jammer, want ze helpen niet. Dementie is alleen te voorkomen en vertragen door alles wat ook goed is voor hart en bloedvaten (gezond eten, voldoende bewegen) en de hersenen te trainen met nieuwe ervaringen en uitdagingen.

Incontinentie
130.000 landgenoten slikken pillen tegen incontinentie. Ze geven echter eerder bijwerkingen dan effect. Een goede stoelgang en goede plasdiscipline zijn altijd in eerste instantie aangewezen. De huisarts weet alternatieven voor de pillen (bijvoorbeeld bekkenbodemfysiotherapie).

Prostaatklachten
Met het oplopen van de leeftijd krijgen mannen steeds meer te maken met de zogenaamde 'oude-mannenkwaal': zwakke urinestraal, nadruppelen en 's nachts vaker plassen. 300.000 Nederlandse mannen gebruiken daar pillen tegen, die niet of maximaal een half jaar helpen. Beter is het om de klachten te accepteren, voortaan zittend te plassen of desnoods naar de bekkenbodemfysiotherapeut te gaan.

Luchtwegklachten
Anderhalf miljoen mensen hebben COPD en gebruiken daarvoor één of meer inhalatiemedicijnen. Die zijn absoluut nuttig om infecties van de luchtwegen te voorkomen en meer lucht binnen te krijgen. Het is echter zeker zo nuttig om te zorgen voor gezonde omgevingslucht (goed ventileren, schone filters in airco, stofzuiger, afzuigkap) en te stoppen met roken.

Erectiestoornissen
Dat ook onze seksuele functies in de loop van de jaren afnemen, is geen geheim. Liefst 120.000 mannen in Nederland gebruiken een Viagra-achtige pil om hun erectie te verbeteren. Dat kan inderdaad helpen. En bijzonder is dat de pillen vaak maar kort nodig zijn, omdat het daarna weer spontaan beter gaat. Potentiestoornissen worden vaak voor een belangrijk deel veroorzaakt door een psychische oorzaak (seksuele faalangst). Accepteer dus de verminderde functie, gebruik de rest van je seksuele arsenaal en verbaas je hoe vaak je dan toch nog een goede erectie kunt krijgen!

En voorkom erectieproblemen door goed voor je hart en bloedvaten te zorgen!

Andere kwalen en pillen
Er zijn natuurlijk nog veel meer kwalen waar artsen pillen voor geven. Vaak zal ook in die gevallen het aantal pillen te verminderen zijn door gezond te leven. Wat is gezonde voeding voor jou? Vraag het eens aan de diëtiste als je het zeker wilt weten.

En wil je wel meer bewegen, maar komt er veel te weinig van? Kom dan in elk geval op woensdag naar het MCM en loop vanaf 9 uur mee met fysiotherapeut Fabiola Meiland. Gezond leven moet je wel zelf doen, maar je hoeft het niet alléén te doen!

Houd je dus vooral aan bovenbeschreven adviezen, maar stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg altijd met je voorschrijvend arts.
De getallen uit deze column zijn wetenschappelijk onderbouwd en ontleend aan het boek 'Ontpillen' van David van Bodegom

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 9 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 13 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 15 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant