Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Thuisbij - het dagboek van Jan

Column Jan Baaij

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Die tijdelijke wand is grijs en dus ontzettend saai. Dat is in de ogen van onder andere onze kleurliefhebbers geen doen."

Woensdag 24 april 2019

Het was een bijzondere woensdag vandaag. Op de eerste plaats vernamen wij van het verblijf in het ziekenhuis van ons oud Thuisbij-lid Nel. Ondanks haar hoge leeftijd is het toch even schrikken. We kunnen alleen maar hopen dat zij opknapt zover als dat kan op haar leeftijd. Ik had het gehoord van de koffie-mevrouw van Geesterheem, en vertelde het onze mede-Thuisbij-ers tijdens het middag-eten. We duimen voor haar.

Ik arriveerde vanmorgen bij Thuisbij door de voordeur aan de Achterloet. Nadat we het laatste nieuws uitgewisseld hadden, werden de taken binnen ons 'huishouden verdeeld'. Wat ik op deze woensdag het meest opvallend vond, was het creëren van het Rembrandt-achtige schilderwerk op de plek van de openslaande deuren. Dat komt zo: vroeger was er een deur aan de zijkant van ons pand waardoor wij naar binnen konden, als een welwillende collega van Thuisbij de deur opendeed. Momenteel is die deur weg, niet meer in de wand. We maken nu gebruik van de deuren aan de Achterloet.

Onze duizendpoot Rob is drukdoende met de geheel nieuwe zijkant. De oude ingang is buiten gebruik. Te zijner tijd zet hij een nieuw kozijn met deur in hetzelfde gat. Om niet van de kou om te komen hebben ervaren timmerlieden een tijdelijke wand in het gat geplaatst. Die tijdelijke wand is grijs en dus ontzettend saai. Dat is in de ogen van onder andere onze kleurliefhebbers geen doen. Temeer omdat het wel een paar weken cq maanden gaat duren.

Tijdens deze dag ging Marian C haar Rembrandtkunsten bot vieren. Ga er maar aanstaan: een groot grijs vlak voorzien van kleurige bloemen. Zij – Marian – nam eerst de kwast ter hand en schetste met vaardige hand en zwarte verf de gewenste bloemblaadjes en de stengels. Toen zij aan de achtergrond kleur blauw toe was, kwam Tiny haar assisteren. Voor de hulp was Tiny's talent meer dan gewenst. De aanwezige Thuisbij-ers kwamen om de beurt vol bewondering kijken.

Volgende week zullen de eerste bloemen op het hout verschijnen. Dat wordt niet alleen fraai maar ook boeiend. Grote bloemen afgewisseld met kleine bloemen, dikke stengels afgewisseld met dunne stengels. Het is een groot genoegen het meesterwerk van Marian tot stand te zien komen. Het is een even groot genoegen te zien hoe Tiny's talent zich ontwikkelt onder Marian's vaardige begeleiding.

Ik kan haast niet tot volgende week wachten om de schitterende resultaten te mogen aanschouwen.

Lees alle dagboekverslagen op https://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 11 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 14 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 19 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant