Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverd

Huisarts Dirk Jan van Wijk - Over depressie en stemmingsstoornissen

Column Dirk Jan van Wijk

Over depressie en stemmingsstoornissen
Dit is het 4e stukje in de serie over 'ontpillen'.

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Nu de Provinciale Statenverkiezingen voorbij zijn, ben ik te laat om je een stemadvies te geven. Maar graag geef ik je wel een stemmingsadvies. Een stemming hebben we altijd. Deze kan positief, neutraal of negatief zijn. Omstandigheden zijn heel bepalend. Als je iets leuks meemaakt is het logisch dat je daar een positieve stemming door krijgt. En nare omstandigheden kleuren onze stemming negatief.

Het vervelende is, dat we die omstandigheden niet goed in de hand hebben. Ik denk dat iedereen wel een positieve stemming wil hebben, maar ons leven levert ons helaas ook tegenslag. En soms zelfs heel veel tegenslag. Dan is het de kunst om niet in de negatieve stemming te blijven. Om toch naar mogelijkheden te zoeken om je stemming te verbeteren. En bij die zoektocht wil ik je helpen in dit stukje en kun je uiteraard ook altijd bij je huisarts of praktijkondersteuner GGZ terecht.

Depressie
We spreken van een stemmingsstoornis, als iemand over het algemeen last heeft van negatieve gevoelens. Bij een depressie verdwijnen bovendien interesse en plezier in leuke omstandigheden en ontstaan vaak slaapstoornissen, eetproblemen, vermoeidheid, minderwaardigheidsgevoelens of ontstaat een 'kort lontje'.

Pillen
In Nederland gebruiken 1 miljoen mensen antidepressiva. Dat zijn pillen die de stemming zouden kunnen verbeteren. Alleen bij zeer ernstige depressies zijn ze bewezen effectief. Waarschijnlijk slikken dus veel te veel mensen deze pillen ten onrechte (omdat ze geen ernstige depressie hebben). Bovendien zijn er veel betere behandelingen tegen stemmingsstoornissen.

Lichaamsbeweging
Geen enkele behandeling tegen stemmingsproblemen werkt zo goed als dagelijkse lichaamsbeweging. Het hoeft geen betoog dat dit in onze huidige maatschappij vaak het stiefkindje van onze bezigheden is geworden. En bij mensen met stemmingsstoornissen ontbreekt het vaak aan de zin en energie om te bewegen. Maar het is zo belangrijk! Om die reden starten we in het MCM vanaf 3 april met een wekelijkse wandelgroep voor iedereen (al of niet met een stemmingsprobleem) die een zetje nodig heeft om in beweging te komen. Elders in dit blad lees je hier meer over.

Andere behandelingen
Verder is het van belang dat je je negatieve gevoelens en zorgen deelt met iemand. Dat mag een professional zijn, maar kan ook een bekende zijn die je vertrouwt. Slecht slapen is ook funest voor je stemming. Zorg dus voor een goede nachtrust. In deze serie heb ik een apart stukje geschreven over slaap en slaapmiddelen, waar ik kortheidshalve graag naar verwijs. Ook zijn daglicht en vitamine D belangrijk voor de stemming. Zoek daarom de buitenlucht op en neem dagelijks ten minste 800 E (20 micgr) vitamine D (de enige pil die iedereen elke dag zou moeten nemen)! En tenslotte is ontspanning van je hersenen essentieel voor een betere stemming. Lichamelijke inspanning zorgt voor ontspanning in je hoofd. Maar ook bijvoorbeeld mindfulness of meditatie. In het MCM kun je voor een luttel bedrag ervaren of meditatie iets voor je kan betekenen. Informeer ernaar bij een van de assistentes!

In het algemeen zullen antidepressiva je niet erg helpen. Pas ook op met het homeopathische sint-janskruid, vanwege de onverwachte effecten, zeker als je ook nog andere medicijnen gebruikt.

MCM helpt
Wanneer je te veel last hebt van negatieve stemmingen en je komt er zelf niet uit: kom er dan eens uit en wandel mee op woensdagochtend met de medewerkers van het MCM of bezoek de huisarts voor hulp! Je moet het wel zelf doen, maar hoeft het niet alleen te doen!

Houd je dus vooral aan bovenbeschreven adviezen, maar stop nooit zomaar met medicijnen. Antidepressiva moeten altijd in overleg en langzaam worden afgebouwd.

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 44 minuten geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 4 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 6 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 20 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant