Ljubisa Metikos van de Jeugd- en Jongerenraad.
Ljubisa Metikos van de Jeugd- en Jongerenraad. Foto: Aangeleverd

Column Jeugd- en Jongerenraad - Jouw thuis, jouw stem

Column Uitgeest

De verkiezingen komen er weer aan, dit keer die van de Provinciale Staten en de waterschappen. Twee verkiezingen waar de opkomst meestal een stuk lager is dan die van de Tweede Kamer, zeker onder jongere stemmers. Waar zou dat toch aan liggen?

Misschien komt het omdat het hier gaat om onderwerpen en politici waar je niet urenlang over zult discussiëren. Tweede Kamerdebatten zijn echter altijd wel spannend, en bespreken vaak belangrijke kwesties. Laatst bijvoorbeeld nog met de donorwet, wie heeft daar nou geen mening over? Toch beseffen veel mensen niet dat zulke onderwerpen ook terugkomen bij deze verkiezingen. De leden van de Provinciale Staten kiezen namelijk die van de Eerste Kamer. En daar moeten wetten zoals de donorwet echt ook nog langs voordat ze ingevoerd kunnen worden.

De lokale politiek staat nu echter centraal. En helaas is het wel zo dat de meeste stemmers, waarvan een groot deel jongeren, die vaak maar saai vinden. Maar besef wel dit: deze verkiezingen raken jou, beste lezer, het hardst. Het gaat immers over jouw thuis. Neem bijvoorbeeld de voorgestelde snelwegverbinding tussen de A8 en de A9. Voor of tegen, de gevolgen van het wel of niet bouwen zijn echt te voelen. En geen enkele lijsttrekker zal er ook maar één woord aan vuil maken. Baudet, Buma, Klaver, Rutte, ze gaan er simpelweg niet over.

Dat ben jij namelijk, beste lezer. En die stem kan een flinke impact hebben. Denk aan de natuurliefhebber en de trekvogel die na het bouwen van die snelweg de ononderbroken velden tussen Assendelft en Heemskerk niet meer zien. Slechts een zee van asfalt zal overblijven. Of denk aan de forens, die zonder die verbinding nog jaren moet doormodderen in zijn auto over de overbelaste Provincialeweg naar Krommenie. Terwijl de mensen die daar wonen de ramen nooit open kunnen doen door al die uitlaatgassen. En zo zijn er nog meer voorbeelden te verzinnen.

Zowel nationaal of lokaal, links of rechts, conservatief of progressief, jouw stem kan je leven hier in Noord-Holland echt veranderen. Stem dus op 20 maart!

Ljubisa Metikos
Jeugd- en Jongerenraad Uitgeest

Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 38 minuten geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 43 minuten geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 1 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 18 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 22 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest gisteren
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Digitale krant