Ook wijkbewoners zijn welkom in het restaurant van Geesterheem
AlgemeenUITGEEST - Iedere dag van de week, om 17.00 uur exact, stromen de bewoners van Geesterheem, de bewoners van De Slimp en een aantal wijkbewoners de eetzaal binnen van verzorgingstehuis Geesterheem aan de Dokter Brugmanstraat voor een van de leukste momenten van de dag: het diner.
Door: Margreeth Anema
Mijn tafelgenoten mevrouw Groen-Half, mevrouw Kortbeek, mevrouw Salis en mevrouw Wijngaarden spreken eigenlijk nooit af, ze zien elkaar alleen tijdens het gezamenlijke diner, dat is vaste prik. De dag wordt doorgenomen: een van de dames heeft een lief ansichtkaartje gekregen van haar achterkleinzoon en die moet natuurlijk even geshowd worden, een andere dame had vandaag een toevallige rendez-vous met een ontzettend knappe heer die haar een kushandje toewierp, waar hartelijk om gegiecheld wordt en mevrouw Wijngaarden wordt gecomplimenteerd met haar mooie, gesoigneerde outfit.
De dames zijn allen rond de 85 jaar, behalve mevrouw Salis, zij is 78 jaar. De dames doen qua gespreksonderwerpen en humor niet onder voor een tafel vol vriendinnen van middelbare leeftijd die bijkletsen tijdens de vrijdagmiddagborrel onder het genot van een wijntje.
Een oogje in het zeil
Joost van Ravenzwaaij, coördinator horeca van Geesterheem vertelt: "Wij willen mensen uit het huis, maar ook uit de omgeving gemak bieden door ze de mogelijkheid te geven om hier te kunnen eten. De bewoners van De Slimp worden zelfs opgehaald door vrijwilligers sinds wij de warme maaltijd verplaatst hebben naar de avond, sommigen vinden het namelijk niet prettig om in het donker de weg over te steken. Een prettige bijkomstigheid is dat we op deze manier ook een oogje in het zeil kunnen houden."
Niet alle veertig bewoners eten in het restaurant. Niet iedereen heeft behoefte aan drukte en eet op de kamer. Het restaurant is toegankelijk voor wijkbewoners, zij zijn van harte welkom om mee te eten. "Soms kan dat heel handig zijn, er was bijvoorbeeld laatst een mevrouw die tijdens de ziekenhuisopname van haar man drie keer per week kwam eten. Voor haar was dat op dat moment een uitkomst en het bood haar ook de nodige afleiding," aldus Joost.
Dol op bami
De restaurantgasten kunnen iedere dag kiezen uit twee driegangenmenu's: vandaag kan er gekozen worden tussen andijviestamppot of schorseneren met aardappelpuree. Er is ook een keuze in vlees: een speklapje of een gehaktbal. De andijviestamppot met de gehaktbal smaakt verrukkelijk, oma's jus die ernaast wordt geserveerd maakt het gerecht helemaal af. Chef-kok Carin Scherjon: "De menu's worden samengesteld door de ViVa!-zorggroep maar sommige producten, zoals bijvoorbeeld gestoofde prei, lopen hier niet en die wissel ik dan om voor een ander product." De dames aan tafel zijn vooral dol op de bami van Carin: "Als die op tafel komt dan kan ik wel een hele pan op," aldus een van de dames.
Een welkome afwisseling
Mevrouw Groen-Half: "Ik werd al op mijn 47e weduwe en vijf maanden geleden overleed mijn tweede man, hij was dement en zat al een jaar in een verzorgingstehuis in Bergen. Ik kan slecht tegen alleen zijn. Ik heb wel drie kinderen maar als die drie uurtjes op visite komen dan zitten er nog 21 uur in een dag. Daarom geniet ik zo van het dagelijks dinermoment met de dames." Mevrouw Silas is ook alleen en heeft een hondje genomen, genaamd Boomer. Na het toetje, een bakje ouderwetse gele vla, keert iedereen huiswaarts, maar niet voordat de dames alle restjes vlees verzameld hebben en in een servetje hebben gewikkeld. Mevrouw Silas stopt het in haar tas. "Voor Boomer," glimlacht ze. De dames zorgen niet alleen goed voor elkaar, maar zij vergeten ook Boomer niet.