Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Column huisarts Dirk Jan van Wijk - Over Pillen

Column Dirk Jan van Wijk

Dit is deel 1 van een serie over veel voorkomende klachten en mogelijke alternatieven voor pillen

Over pillen


Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Gebruik jij weleens medicijnen? Waarom, als ik vragen mag? Omdat het moet van de dokter? Omdat je ergens last van hebt en er met die pil snel vanaf hoopt te komen? Omdat je denkt er 'gezonder' van te worden? Vind je het de moeite waard om eens na te denken of dat wel gezonder is? En of er misschien alternatieven zijn? Dan nodig ik je uit deze column te lezen.

De kans dat dit stukje over jou gaat is groot, want gemiddeld slikt een Nederlander elk jaar 500 pillen en ouderen zelfs 1500 pillen. Met elkaar verorberen we jaarlijks negen miljard pillen. En dat zijn dan alleen nog maar de pillen met een recept van de dokter. Waarschijnlijk gaan er nog veel meer pillen over de toonbank van de drogist en de 'gezondheidswinkels'. We zijn een pillen-maatschappij geworden.

'De pil'
Hoezeer dokters en pillen bij elkaar zijn gaan horen, moge blijken uit het feit dat in De Zaanstreek, waar ik mijn eerste schreden als huisarts zette, 'de pil' een ander woord voor 'huisarts' is. "Is de pil al geweest", hoorde ik in een trappenhuis eens een vrouw naar de overbuurvrouw roepen. 'De pil' werd daar overigens niet altijd aan zijn dokterstas herkend. Ik maakte er ook mee dat ik een flatgebouw binnenkwam en in de hal een groepje mensen verzuchtte: "Ah, eindelijk bent u daar, die lift is nu al 4 dagen kapot!" En ook werd ik ergens enthousiast binnengehaald, omdat men in mij de verwachte televisiemonteur herkende. Tja, mijn beroep is dan wel huisarts, maar in de regel maak ik aan huizen maar weinig beter!

Ongezond
Waarom zijn we een pillen-maatschappij geworden? In de eerste plaats omdat de westerse geneeskunde zich baseert op wetenschappelijk bewijs. En met pillen is het makkelijker onderzoek doen dan met leefstijlen. Pas in het laatste decennium is daar verandering in gekomen. Bovendien is het de farmaceutische industrie gelukt om ons allemaal te laten geloven in hun product als gemakkelijke oplossing voor een ongezond leven. Want hoe ongezond is onze maatschappij geworden? Wie beweegt nog de hele dag en is voornamelijk buiten? Wie slaapt er 8 uur per nacht? Wie eet er meer dan 250 gram biologische groenten per dag en ook verder gevarieerd en gezond? Wie drinkt er geen alcohol en suiker bevattende dranken en snoept nooit? En dan heb ik het nog niet eens over de alom aanwezige stress, lawaai en luchtverontreiniging.

De manier waarop we leven is een belangrijke oorzaak van de klachten en ziektes van deze tijd. Gezondheid vinden we allemaal ons belangrijkste bezit. In de praktijk zwichten we echter voor 'kort genot' (snoep, alcohol, snack, alcohol, roken) en voor gemak. Ons lijf wordt op de lange duur blijer van bewegen dan van televisiekijken. Onze hersenen houden het langer vol zonder stress en lawaai. En je kunt je geld beter uitgeven bij de groenteboer (liefst biologisch, zoals bij De Raat) dan bij de drogist.

Ontpillen
De eerder genoemde gegevens ontleen ik aan het boek 'Ontpillen' van David van Bodegom. Dat is een arts die zich alleen op wetenschappelijke feiten baseert en in zijn boek beschrijft dat met verandering van leefstijl vaak dezelfde resultaten bereikt kunnen worden als met het nemen van pillen. En dat is bovendien veel goedkoper en zonder gevaar van bijwerkingen! Als je vaker mijn columns leest, zal je begrijpen dat dit boek mij erg aanspreekt. Ik ben dan ook van plan om in de komende tijd een serie stukjes te wijden aan een veel voorkomende ziekte, zoals diabetes of hypertensie. Er zijn ook goede alternatieven voor pillen. Bedenk echter wel dat verandering naar een gezonde leefstijl een levenslange discipline vereist, die groter is dan de discipline van levenslang pillen slikken! Stop ook niet zomaar met je medicijnen, maar overleg het met de voorschrijvend specialist of je huisarts!

Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 4 uur geleden
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 8 uur geleden 1
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 10 uur geleden
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00 1
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Krommenieër Woudpolder.
Ontdek fietsend de Krommenieër Woudpolder 15 apr, 10:00
Impressie Meetlocatie.
Informatieavond over woningbouw Meetlocatie 15 apr, 10:00
Aanleg en het onderhoud van twee ondergrondse hoogspanningsverbindingen door Tennet.
Belemmeringswet Privaatrecht 15 apr, 09:00
Grutto's plasdras.
Weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 14 apr, 16:00
Vanaf het water heb je een mooie kijk op de omgeving. Kano je ook een keer mee?
Kano je woensdagavond 17 of 24 april eens mee? 14 apr, 10:00
Oplaadpalen bij bedrijf.
Volg op donderdag 23 mei digitale bijeenkomst zero-emissie zones 13 apr, 15:00
Digitale krant