V.l.n.r.: jeugdvoorzitter Patrick Putter, meisjesteam Mo15-2 en wethouder Cees Beentjes.
V.l.n.r.: jeugdvoorzitter Patrick Putter, meisjesteam Mo15-2 en wethouder Cees Beentjes. Foto: Anita Webbe

FC Uitgeest rookvrij: rookverbod tijdens jeugdwedstrijden

Algemeen

UITGEEST - Op zaterdag 2 februari gaf wethouder Cees Beentjes de aftrap voor de rookvrije generatie door officieel het bord 'Rookvrije generatie' te bevestigen aan de gevel van de kantine van FC Uitgeest. Dit gebeurde onder toezicht van een deel van de jeugd.

Door: Margreeth Anema


De 9-jarige Ruben vindt het veel beter dat zijn club nu rookvrij is: "Roken is gewoon niet leuk en smerig," zegt hij. Zijn moeder Christel, een niet-roker, vult aan: "Het is een goede ontwikkeling, we moeten als ouders het goede voorbeeld geven aan de jeugd. Het is een gedurfde stap van de club want er zal vast wat kritiek op komen. Maar ik ben heel trots op FC Uitgeest dat zij voor de jeugd kiezen." Christel heeft er vertrouwen in dat deze stap helpt om te voorkomen dat jongeren gaan roken in de toekomst: "Hoe minder je het ziet, hoe minder normaal het wordt."

Ook wethouder Cees Beentjes is enthousiast: "Dit is een goede stap, ieder kind heeft recht op een rookvrije omgeving. Ik ben blij dat zo'n grote vereniging als FC Uitgeest dit initiatief heeft genomen en ik hoop dat er veel verenigingen volgen." De wethouder heeft er het volste vertrouwen in dat deze stap de kinderen daadwerkelijk naar een rookvrije toekomst brengt: "Je ziet dat nu ook met alcohol, de grens ligt op 18 jaar en daar is ook geen discussie meer over." Wat natuurlijk ook gaat helpen is dat een pakje sigaretten niet meer zo makkelijk verkrijgbaar is in de winkel, ze staan in de supermarkt niet meer in het zicht. En volgend jaar zijn de zogenaamde 'rookhokken' in uitgaansgelegenheden verboden. "Het peukenprobleem op de grond langs de lijn is hiermee trouwens ook opgelost, dat is ook zo vies," vult de wethouder tevreden aan.

"Ik vond het eigenlijk al niet kunnen"
Zelfs de aanwezige rokers in de kantine vinden dit een goede stap. "Ik heb nog nooit gerookt langs de lijn, eigenlijk vond ik dat al niet kunnen. Als ik iemand zag roken dacht ik weleens: een kinderpartij duurt helemaal niet lang, kan je nou niet even wachten?" vertelt een van de dames. Een andere dame vindt dat het rookverbod eigenlijk gelijk moet worden getrokken met de tijden dat er bier getapt mag worden in het clubhuis. "De senioren spelen 2 x 45 minuten, ik kan mezelf inhouden maar snap wel dat andere mensen daar moeite mee hebben," zegt ze. "En je wilt ook niet dat iedereen buiten de hekken op straat gaat roken als er een feestje is."

De reacties op deze stap naar een rookvrije generatie zijn dus over het algemeen positief, maar mocht het sportpark in de toekomst helemaal rookvrij worden, dus ook op zondag tijdens de seniorenwedstrijden en tijdens feestjes, dan moeten er nog wat bruggetjes geslagen worden tussen de rokers en de niet-rokers.

Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 2 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 4 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 18 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 23 uur geleden
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 23 uur geleden
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Te zien is de personenauto, via de provincialeweg op het naastgelegen fietspad beland.
Ernstig ongeluk op N203 bij Uitgeest 26 mrt, 11:08
Digitale krant