Behoud cultuurhistorisch landschap in de BUCH: het Oer-IJ.
Behoud cultuurhistorisch landschap in de BUCH: het Oer-IJ. Foto: aangeleverd

Groensafari door de BUCH Van lokaal GroenSpoor naar regionaal GroenSpoor?

Algemeen

UITGEEST - In Uitgeest en omgeving is de werkwijze GroenSpoor ontwikkeld om tot 'verlangenverstrengeling' te komen tussen groene wensen en andere opgaven in de gemeente. Meer en gevarieerder groen kan namelijk niet alleen bijdragen aan de biodiversiteit, maar ook aan de gezondheid en het welzijn van mensen door opname van overtollig regenwater en fijnstof. Het zorgt voor burgerparticipatie en een mooie groene leefomgeving. 

Bij regionaal GroenSpoor zijn alle gemeenten binnen de regio Alkmaar betrokken: Langedijk, Heerhugowaard, Alkmaar, Bergen, Heiloo, Castricum en Uitgeest.

Het doel van regionaal GroenSpoor is om (extra) draagvlak voor natuur in en tussen steden te creëren door organisaties en personen te betrekken bij het tot stand komen van een fijnmazig – sociaal – natuurnetwerk.

Tijdens interviewrondes zijn de groene wensen en initiatieven in beeld bij gemeenten, terreinbeheerders van natuur- en recreatiegebieden en diverse vrijwilligers met groene initiatieven in de regio. Daarnaast is gezocht naar partners die vanuit andere domeinen groene wensen hebben. Dit heeft een aantal gemeenschappelijke wensen opgeleverd: de groensporen.

GroenSafari
Met de GroenSafari, een bustour door onder andere de BUCH-gemeenten langs de gevonden groensporen, hebben de initiatiefnemers, gemeenten en bedrijven hun groenwensen en de kansen en obstakels die zij ervaren toegelicht. Naast wethouder Fred Dellemijn en wethouders uit onder meer Castricum en Bergen, ging ook gedeputeerde Adnan Tekin mee op safari. Een greep uit de onderwerpen die bekeken en besproken zijn:  Als we maatregelen moeten nemen in bestaande wijken voor duurzame energie en klimaatadaptatie, hoe pakken we dat dan aan in combinatie met aandacht voor de kansen van groen? Langs wegen en ook op bedrijventerreinen kan meer aandacht zijn voor bloeiende bermen, niet alleen in het belang van bijvoorbeeld insecten, maar juist ook in het kader van een gezond en aantrekkelijk woon- en werkklimaat. Wat is daar in de regio voor nodig?

Bij verschillenden sporen zijn concrete afspraken gemaakt om met elkaar aan de slag te gaan. Zo is er veel animo om binnen de BUCH-gemeenten meer bloeiende bermen aan te gaan leggen met betrokken inwoners.

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 7 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 11 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 15 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant