Van links naar rechts: Teije Hooghiemstra, bestuurslid Alzheimer Nederland afdeling Midden-Kennemerland, Marianne Hekman, voorzitter van dezelfde afdeling, en wethouder Cees Beentjes.
Van links naar rechts: Teije Hooghiemstra, bestuurslid Alzheimer Nederland afdeling Midden-Kennemerland, Marianne Hekman, voorzitter van dezelfde afdeling, en wethouder Cees Beentjes. Foto: Aangeleverd

Ondertekening van de ‘Intentieverklaring dementievriendelijke gemeente Uitgeest

Algemeen Uitgeest

UITGEEST - Op 5 oktober 2015 is de eerste 'Intentieverklaring dementievriendelijke gemeenten' getekend door de wethouders van de regio Midden-Kennemerland. Deze intentieverklaring is onlangs aangepast en gebaseerd op de speerpunten uit de recente Focusbrief "Langer thuis bij dementie in 10 punten" van Alzheimer Nederland. Voor de gemeente Uitgeest heeft wethouder Cees Beentjes deze intentieverklaring op 16 januari getekend.

Door de ondertekening wil Uitgeest extra aandacht geven aan deze groeiende problematiek: "Dementie is een sluipende sloper, een ziekte die er langzaam voor zorgt dat iemand die je dierbaar is langzaam van je vervreemd, agressief wordt, je niet meer herkend. Alzheimer en de mensen die ermee geconfronteerd worden verdienen de extra aandacht", aldus Cees Beentjes. Op 10 januari is de publiekscampagne 'Noord-Holland Noord dementievriendelijk' gestart in Schagen, Uitgeest is een van de 13 deelnemende gemeenten.

Met de verklaring verplichten de gemeenten, Alzheimer Nederland afdeling Midden-Kennemerland en de dementieketen Midden-Kennemerland zich om gezamenlijk met dit thema aan de slag te gaan. In een dementievriendelijke gemeente:kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving.maakt de gemeente begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.vergroot de gemeente de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap, bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen.

Zo ontstaat een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. De aandacht voor dementie past in het beleid van de 'inclusieve samenleving'. De gemeente Uitgeest wil dat iedereen in onze gemeenschap mee kan doen en erbij hoort, ongeacht culturele achtergrond, geslacht, leeftijd, talenten of beperkingen.

Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 2 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 6 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 20 apr, 10:00
Digitale krant