Hét favoriete moment van OSU sportverslaggever Rob Offerhaus
Hét favoriete moment van OSU sportverslaggever Rob Offerhaus Foto: OSU Radio

De geschiedenis van OSU Radio

Algemeen

UITGEEST - Tot 14 januari 2002 stond de zender in de schoorsteen van de stokkenfabriek aan de Meldijk, toen ging OSU Radio failliet en was er tot 15 januari 2014 geen lokale omroep in Uitgeest. "Mensen misten het, ik hoorde geluiden uit het dorp dat er geen informatievoorziening was vanuit de gemeente en de politiek," vertelt Richard.

Richard heeft een vooruitziende blik en zodra social media in opkomst raakte startte hij via een website, Twitter en Facebook een nieuwsdienst om de burgers op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in Uitgeest.

Toen de toenmalige burgemeester, Theo van Eijk, hier lucht van kreeg werd Richard ontboden op het gemeentehuis voor een kop koffie. "Wat ben je aan het doen en wat is hier de bedoeling van," was de vraag die hij Richard stelde. Richard vertelde dat hij als het ware een spreekbuis was voor de inwoners van Uitgeest en de burgemeester stelde hem voor een businessplan te maken. 'Toevallig' had Richard deze bij zich, een 800 bladzijden tellend plan inclusief kostenramingen en bouwplannen. Hij kreeg carte blanche van de burgemeester en mocht zijn OSU-avontuur starten.

Hij schafte de zender met toebehoren aan, kreeg de benodigde vergunning van het Commissariaat voor de Media om een lokale omroep te starten en kreeg ruimte voor een studio in Zienhouse. Al snel groeide OSU Radio uit zijn jasje, er kwam steeds meer apparatuur bij en er kwamen steeds meer gasten in de programma's. In december 2015 betrok OSU het pand aan de Meldijk waar zij nu nog steeds gevestigd zijn. De zender bleef staan op het dak van de woning van Richard. Halverwege 2017 ging de lokale omroep op zoek naar een hogere locatie voor de zender. Het radiostation kwam namelijk niet overal even duidelijk door. Er werd zelfs aan de bel getrokken door gasten van camping Bakkum, de zender stoorde.

De eerste locatie die werd bedacht was op het dak van het gemeentehuis. Die bleek te laag. Toen kwam de katholieke kerk in beeld. Dat ging niet zomaar: er moest toestemming komen van het kerkbestuur. Bovendien is de kerk een nationaal monument dus de wettelijke regels moesten in acht worden genomen. Donderdag 10 januari was de kogel door de kerk, de zender was slechts 1,5 uur uit de lucht door de verhuizing.

Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 11 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 16 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 19 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 21 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant