Afbeelding
Foto: Facebook Gemeente Uitgeest

Verkopers voor het goede doel? Wees voorzichtig!

Algemeen

UITGEEST- Gemeente Uitgeest waarschuwt inwoners 0=68.ARC7TOI9AVd0P4dHxCv-Nmbsr-MP2U7Y5M3HnoPcsGrWdozt2ZdksNywRxT1D3oraAP0jixx_KyjUEJrYEfrAAhGTU3pxkC1RKfQklMIqqeW6FPR4elD0qitfGSnmUdJ3JvHrFYBEnpZXJJa5YsqnfajHig-eMx1HHemPVcUEeYV9EtFw7UQGWDPu2uXD23IhRfsPPeeGOYJSvrPgLORJOXGBjp2i2Q_ckK9KXh8eHhQord2134UDiExrKYqZ3fy50M3kYVZ6MtvjPY-xqA3DIJnfSHjhT1ZPCN60CO1jonlrfemIPe8j5mRnCUIAjnqEA9JYqHJ-vHklXZeIgoz_Jc-_MgwnDPBAxoqFKX-aIBYulXY0eJ1yts" target="_blank">via Facebook voor verkopers aan de deur. Sommigen beloven dat de opbrengst naar het goede doel gaat. Het is de vraag of dat zo is. Vraag daarom altijd naar een vergunning, zo melden zij.

Als toezichthouder van de goede-doelensector waarschuwt het CBF al jaren voor verkopers van kaarten, kalenders etc. die de opbrengst geheel of grotendeels in eigen zak steken. Toch krijgt het CBF nog regelmatig klachten en meldingen. Wees daarom alert.Het belangrijkste wat u kunt doen, is de verkoper vragen naar de vergunning van de gemeente. Sommige verkopers zeggen dat dit niet nodig is 'omdat het geen collecte voor een goed doel is maar verkoop van goederen'. Fout. Aan de deur verkopen ('colportage') zonder vergunning is inderdaad toegestaan, maar niet als de opbrengst (gedeeltelijk) naar een goed doel gaat. Dan hebben de verkopers in vrijwel alle Nederlandse gemeenten een vergunning nodig. Dit valt namelijk expliciet onder de collectevergunning.

Sommige verkopers doen een beroep op artikel 7 van de Grondwet. Daarin wordt de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd. Dus wanneer je een pakkend citaat op een ansichtkaart zet, zou je gebruik maken van een grondrecht en hoef je geen vergunning te hebben. Dat is onzin.Vraag dus altijd naar de lokale vergunning. Volgt er een ingewikkeld verhaal en géén vergunning, dan doet u er beter aan de deur te sluiten. U kunt ook vragen (of online controleren) of het goede doel een erkenning van het CBF heeft. De erkenning is niet verplicht. Maar ook het niet hebben van de erkenning kan een signaal zijn dat de verkoper zijn eigen belang hoger heeft staan dan het belang van het goede doel. Wees dus voorzichtig. Natuurlijk kan een verkoper de beste bedoelingen hebben, maar dan is het ook geen probleem om bij de gemeente een vergunning aan te vragen en/of door het CBF erkend te worden.

Klachten?

Voor klachten over dubieuze verkopers aan de deur kunt u zich melden bij CBF toezichthouder goede doelen
 

Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 1 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 3 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 17 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 22 uur geleden
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 22 uur geleden
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Te zien is de personenauto, via de provincialeweg op het naastgelegen fietspad beland.
Ernstig ongeluk op N203 bij Uitgeest 26 mrt, 11:08
Digitale krant