De AED op de Floraronde
De AED op de Floraronde Foto: Aimée Kniese

BuurtAED gerealiseerd door de Floraronde

Algemeen Uitgeest

UITGEEST - In oktober van vorig jaar begon Stan Klaarmond, bewoner van de Floraronde, een BuurtAED-actie. Binnen een maand werd het benodigde bedrag (€1629,-) opgehaald, waarmee de straat een automatische externe defibrillator kon financieren. Afgelopen vrijdag 11 januari werd de BuurtAED opgehangen.

Een BuurtAED verdubbelt de kans dat iemand een hartstilstand overleeft, aangezien de meeste hartstilstanden plaatsvinden in een woonwijk. De AED is dag en nacht bereikbaar. Daarnaast is de AED aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem 'HartslagNu'. Mocht iemand in de buurt een hartstilstand krijgen, dan zal de AED bediend kunnen worden door een burgerhulpverlener die opgeroepen wordt. Een burgerhulpverlener is getraind om in een dergelijke situatie hulp te verlenen. Een aantal mensen die in de buurt van de AED wonen krijgen binnenkort een AED reanimatietraining door ambulanceverpleegkundigen, zodat zij in staat zijn de AED te bedienen.

"Ik vind het een heel goed initiatief. Ik ben geschrokken van hoe weinig AED's er te vinden zijn in het dorp. De meeste AED's hangen bij sportverenigingen, maar deze zijn niet altijd bereikbaar", meent een bewoner van de Floraronde, die liever anoniem blijft. "Ik ben trots op de saamhorigheid in de straat, waardoor de AED op zo'n korte termijn gerealiseerd is".

Idealiter moeten er 30.000 AED's zijn in Nederland, die altijd beschikbaar zijn, meent de Hartstichting. Op dit moment zijn dat 15.000 AED's, waarvan een derde niet altijd beschikbaar is. Deze hangen bijvoorbeeld achter gesloten deuren. De Hartstichting pleit ervoor dat heel Nederland een 'hartveilige zone', of '6-minutenzone' wordt. Dit houdt in dat slachtoffers van een hartstilstand binnen zes minuten hulp kunnen krijgen door middel van een AED. In de buurt rondom de Floraronde is dit nu het geval.

Initiator Stan Klaarmond, zelf ambulanceverpleegkundige: "Een AED verdubbelt de overlevingskans bij een patiënt met een hartstilstand. Door BuurtAED kunnen er AED's komen voor relatief weinig geld. Daar moeten we als burgers aan meewerken."

"BuurtAED is een actie van de Hartstichting en Philips. Normaal kost de AED €2600,-, maar door sponsoring van Philips kost deze €1600,-. Als iedereen in een straat meedoet, moet het lukken. Als professional zou ik graag op elke hoek van de straat een AED zien. Daarom verwijs ik iedereen naar www.buurtaed.nl."

Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 12 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 17 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 20 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 22 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant