Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: Aangeleverd

Over denken bij kerst

Column Dirk Jan van Wijk

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Dit is de laatste Uitgeester voor kerst. Daarom gaat deze column daarover.

Laat me eerst even je herinnering opfrissen: met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus, die op latere leeftijd zijn uiterste best deed om vrede en respect op aarde te bewerkstelligen. 2019 jaar later lijken we dat te zijn vergeten….

Mijmerend over hoe het kerstfeest ooit bedoeld was, kwamen de volgende regels in mij op:

Toen de Kerstman de kerst stal,

werd kindeke Jezus kribbig.

Christmas

Meestal waait in Nederland een westenwind. En met die westenwind waaien een heleboel Amerikaanse invloeden over zee naar ons toe. De laatste jaren waren dat Halloween en Black Friday, maar al eerder kwam de Kerstman op een arrenslee. En in die slee nam hij niet alleen cadeautjes mee, maar ook Engelstalige kerstliedjes, Las Vegas-verlichting en veel, heel veel, eten en drinken.

Kerstgedachte

Als ik jou vraag waar jij aan denkt bij Kerstmis, is de kans groot dat het beeld van de vorige alinea bij je opkomt. Terwijl de oorspronkelijke kerstgedachte er een is van eenvoud, soberheid, respect voor de medemens en de natuur, die leidt tot vrede en 'in de mensen een welbehagen'.

Biedt het kerstfeest anno 2018 de mensen een welbehagen? Ik hoop het. Ik hoop dat het kerstdiner mensen samenbrengt, gezelligheid biedt en waardering voor de welvaartsmaatschappij waarin wij leven, waarin wij ons zulke uitbundige maaltijden kunnen veroorloven. En ik hoop dat je Tweede Kerstdag goed opstaat en niet met pijn in je buik en een kater in je kop. En je je niet afvraagt hoe je al die calorieën er weer afgetraind krijgt. (En je portemonnee weer gevuld…)

Gezondheid

Ik heb het me al vaker afgevraagd in deze column: mensen vinden allemaal hun gezondheid hun belangrijkste bezit. Maar wie leeft daar ook naar? Wat bezielt mensen toch om keer op keer 'voor de gezelligheid' hun gezondheid op het spel te zetten? Ik wil daar twee dingen ter overdenking over schrijven:

In de eerste plaats lijkt het voor de gezelligheid nodig om te roken, te drinken, te eten en vuurwerk af te steken. Als dat er niet is, lijkt het niet gezellig te kunnen worden.

Gelukkig wordt roken buiten je eigen huis binnenkort verboden. Vuurwerk afsteken ligt terecht ook onder vuur. De leeftijd waarop je van de wet alcohol mag gaan drinken is opgetrokken naar 18 jaar. Maar als onze overheid het beste met onze gezondheid voor had, zou die leeftijdsgrens naar 23 jaar moeten. Dan pas zijn onze hersenen volgroeid en kunnen we verstandig met deze gifstoffen omgaan. Mensen die na hun 23e pas met alcohol in contact komen, zullen altijd gematigd drinken en niet verslaafd raken. En verstandig eten wordt vooralsnog geheel aan de burger overgelaten door de overheid. En die vindt dat gezelligheid door de maag gaat….

En in de tweede plaats gaat het bij eten en drinken om kort geluk en langdurige spijt: het moment van genieten duurt maar even, van de gevolgen heb je vervolgens een hele lange periode last.

Vrede

Nu is gezelligheid ook een belangrijke voorwaarde voor gezondheid. Dus pleit ik zeker voor gezelligheid (en niet alleen tijdens de feestdagen!). Maar ik geef je graag in overweging of je die gezelligheid ook op een gezonde manier kunt maken zonder achteraf lange tijd in onvrede met jezelf te leven. En de oorspronkelijke kerstgedachte is er een van vrede. Met jezelf en met elkaar.

Ik wens je gezellige feestdagen!

Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 55 minuten geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 55 minuten geleden
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 18 uur geleden
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 22 uur geleden
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox gisteren
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Digitale krant