Nu nog zand, maar straks hopelijk minimaal 5 centimeter ijs.
Nu nog zand, maar straks hopelijk minimaal 5 centimeter ijs. (Foto: Aukje Verlinden)

Landijsbaan Uitgeest: It giet oan!

UITGEEST - Zaterdag 1 december gaat de pomp aan en wordt het ijsbaanterrein aan de Castricummerweg onder water gezet. Het terrein leek deze week nog op één grote zandvlakte.

Door: Margreeth Anema

IJsmeester Nico Brantjes vertelt: "We slaan eerst de palen in de grond in een ovaalvorm, daarna laten we het terrein onderlopen met water uit de Ziendervaart, dit duurt ongeveer twee dagen. Vervolgens is het wachten op de vorst. Ik ben al 20 jaar ijsmeester en er zijn jaren geweest dat er geen vorst kwam en ons werk helaas voor niets was." Maar ook voordat de vorst intreedt heeft Nico het druk: "Ik hou tussendoor het water op niveau en zorg dat het schoon blijft, rotzooi zoals blaadjes, takken en afval vissen we eruit."

Vorst: alle ogen gericht op de ijsmeester
Wanneer Koning Winter de schaatsliefhebbers van Uitgeest goed gezind is en het begint te vriezen, zijn alle ogen op ijsmeester Nico gericht: wanneer kunnen de schaatsen uit het vet? Elke dag boort hij een gat in het ijs en meet hoeveel centimeter de ijslaag telt. "Bij 5 centimeter is de baan goed begaanbaar voor de jeugd, vanaf 7,5 centimeter is het ijs ook sterk genoeg voor de volwassen schaatsliefhebbers." Ter vergelijking: bij de Elfstedentocht moet er op het gehele traject een ijsdikte zijn van minimaal 15 centimeter. "Bij de Elfstedentocht is de belasting namelijk groter," zo vult Brantjes aan.

Tijdens de periode dat de ijsbaan in gebruik is, coördineert Nico de baanverzorging. Dit doet hij met behulp van een ploeg vrijwilligers. "Er zijn veel vrijwilligers betrokken bij de ijsbaan, niet alleen bij de baanverzorging maar ook bij de kaartverkoop en de kantine met koek-en-zopie." Nico vergeet zichzelf en de leden van de organisatie hierbij te benoemen. Zonder vrijwilligers, de schaatsmeester en de organisatie, die veel tijd in de ijsbaan steken, zou er helemaal geen ijsbaan zijn. Inwoners van Uitgeest zijn de dames en heren hiervoor zeer dankbaar.

Nieuwe wethouder doet bijzonder aanbod
De gemeente maakte onlangs de ondergrond van de ijsbaan vlak met zand. "In de voorgaande jaren hadden we veel last van de hoogteverschillen: op het ene punt was het ijs dikker dan op het andere punt." En er is nog een voordeel: "We hebben nu per saldo minder water nodig uit de Ziendervaart." Een bijzonder aanbod van de nieuwe wethouder die graag iets voor de ijsclub wilde doen. Vorig jaar stemde nog een kleine meerderheid van de gemeenteraad voor het bouwen van een IKC (Integraal Kindcentrum) op het terrein. Gelukkig is dit besluit op de lange baan geschoven en kan er voorlopig nog lekker geschaatst worden.

Nico Brantjes, zelf fervent schaatsliefhebber, heeft de Elfstedentocht overigens zelf maar liefst drie keer gereden. "Mocht het er dit jaar van komen dan hoop ik hem weer te rijden," zo vertelt de bijna 70-jarige Brantjes. Ter voorbereiding neemt hij deel aan de zogenaamde 'buffelavonden' bij ijsbaan De Meent Bauerfeind in Alkmaar. Hij is in topvorm en momenteel al klaar voor de Elfstedentocht, want hij schaatst nu zo'n 125 ronden op één avond.

Wanneer kunnen de schaatsen uit het vet?
Maar wanneer kunnen de schaatsen dit jaar uit het vet? Als ik Nico Brantjes om een voorspelling vraag antwoordt hij: "Ik hoop dat we eind januari kunnen schaatsen, ik voel het niet aan m'n tenen, ik zie het niet aan de mollen, maar het is gewoon intuïtie. Ik kan het dus ook gewoon mis hebben." Meer informatie over de landijsbaan, zoals openingstijden, kosten voor entree en hoe u lid kunt worden, is te vinden op de website www.ijsclubuitgeest.nl.

Meer berichten