Afbeelding
Foto: Margreeth Anema

Brand aan het Nieuwland: the day after

Algemeen

UITGEEST - Zaterdagmiddag 14.30 uur: op de Geesterweg is de geur van verbrand hout nog duidelijk te ruiken, op de Populierenlaan wordt het sterker en als je rechts afslaat het Nieuwland in dan sta je oog in oog met de troosteloze aanblik van de enorme woning waar het vuur een paar uur eerder nog uit het dak sloeg.

Door: Margreeth Anema


De ramen aan diggelen, de ramen die nog heel zijn zwartgeblakerd, het dak is volledig uitgebrand, de voordeur is afgezet met rood-wit lint en de verbrande dakpannen liggen op de stoep. Het woonhuis is voorzien van een groot terrein dat aan jachthaven Zonjee grenst. Er woont een jong gezin met kind die zichzelf gelukkig op tijd in veiligheid konden brengen. Aan de overige woningen in het doodlopende straatje is weinig te zien, terwijl de huizen dicht op elkaar staan. De buurtbewoners zijn niet thuis of ze slapen eindelijk, de brandweer instrueerde de buurtbewoners namelijk 's nachts om niet te gaan slapen omdat de brand weer kon oplaaien. Een goede instructie, want een alerte buurman constateerde rond half 7 's morgens dat de vlammen weer uit het dak sloegen en waarschuwde opnieuw de brandweer. Nu is het is stil in de straat. Je kunt er een speld horen vallen, iedereen in de buurt heeft zich even teruggetrokken om bij te komen van deze vreselijke nachtmerrie.

Een ramp voor de bewoners
Wel zijn er inwoners van Uitgeest die zelf een kijkje komen nemen. De meesten blijven even staan: "Oh wat erg voor de bewoners, wat een ramp," zegt een mevrouw geschrokken. Een andere meneer, die de route van het uitlaten van zijn hondje vandaag even heeft aangepast, zegt: "Wat een geluk dat de bewoners zichzelf op tijd in veiligheid konden brengen, je moet er toch niet aan denken." Een jong stel dat de berichtgeving op het nieuws niet heeft gevolgd komt aangereden, ze parkeren de auto en hun mond valt open: "Dit was gisteren nog niet zo," ze staan vol verbazing te kijken en weten niet wat ze meemaken. Omstanders ontfermen zich over het stel en praten ze bij over de verwoestende brand.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de brand in de woning rond 00.20 uur ontdekt. Volgens omstanders door een buurman die een melding maakte van brand in de bijkeuken. Als mogelijke oorzaak van de brand wordt de wasdroger genoemd.

Grote Brand/ Grip 1
Al snel werd de brand door de hulpdiensten opgeschaald naar 'Grote Brand / Grip 1'. De brandweer van Uitgeest werd bijgestaan door diverse brandweerkorpsen uit de regio. De brand was uitslaand en ging gepaard met een flinke rookontwikkeling. De brandweerkorpsen rukten uit met groot materieel, er was zelfs een hoogwerker ter plaatse om de enorme brand te bestrijden. Vanwege de waterwinning werd een groot watertransport aangelegd voor voldoende bluswater. Om 2.00 uur 's nachts was de brand onder controle maar om 6.30 uur werd de brandweer opnieuw opgeroepen, want de brand laaide weer op.

Burgemeester Wendy Verkleij kwam 's nachts ter plaatse om zich te laten informeren over de situatie.

De woning aan het Nieuwland is totaal verwoest.
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 1 uur geleden
Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 3 uur geleden
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 21 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" gisteren
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 19 apr, 10:00
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Digitale krant