Thuisbij - het dagboek van Jan

Algemeen

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Zij zei niets maar stuurde mijn ogen in de richting van de linkerzijde van mijn rollator. En wat zag ik daar hangen?"

Vrijdag 23 november 2018

Gisteren bracht de Sint een mooi, warm kussen met een rendier erop. Het is het laatste wat ik onthouden heb van de donderdag. Daarna kwam zuster Lia me wekken en uit bed halen. Aansluitend kwam Erica me halen en naar Thuisbij vervoeren. Dat gaat tegenwoordig lopend. Erica loopt achter de rolstoel en brengt me naar de tafel vol gasten. Dat levert een aantal boeiende gesprekken op. Onder meer over het afscheid van Nel. Zij gaat naar Strammerzoom in Akersloot. Wij zullen haar missen, maar het vertrek is door medische zaken ingegeven.

Andere Nel is vandaag jarig. Er is dus weer taart bij de koffie, in vier soorten. Allicht dat er een smaak voor iedereen bij is. Er wordt door de aanwezigen alvast een stuk gebak op het bord gedeponeerd. De gesprekken leiden ons richting Marrigje, de gymjuf, die vandaag onze stramme leden onder handen komt nemen. We doen genadeloos de Pilatesoefeningen tot we zuchtend en steunend zo nu en dan pauzeren.

Ondertussen staat kok Erica met haar rug naar ons toe aan het aanrecht. Als we vragen wat zij vandaag voor ons kookt, vertelt zij van het Ericationele (haar eigen kookboek!). Daaruit heeft zij voor vandaag een herfststoofpotje gekozen. Het wordt stil en rustig aan de tafel. Er wordt gesmikkeld en gesmuld. Erica zit te glimmen bij het aanhoren van de complimenten voor haar herfststoofpotje. Die complimenten komen uit verschillende monden aan tafel. En dat zelfs verschillende keren. Wat kan een stoofpot toch lekker zijn. Van Erica horen we dat het gerecht dit keer met hamlappen is bereid en dat zij – Erica – het de volgende keer met draadjesvlees gaat klaarmaken. Dat is pas echt lekker.

Erica is mijn chauffeur voor de heen- en terugweg. Deze keer hebben we – Erica en ik – ons ongans gezocht naar mijn sleutels. Nergens te vinden. Erica zou ze nog eens zoeken bij Thuisbij. Zij werd afgelost met meezoeken door zuster Eveline. Sleutels in geen kledingzak te vinden, wij maar hopen dat die sleutels ergens in d'een of d'andere hoek aan het Regthuisplein verloren lagen te liggen. Op een gegeven ogenblik reed zuster Eveline met mijn rollator zachtjes tegen mijn scheenbeen. Zij zei niets maar stuurde mijn ogen in de richting van de linkerzijde van mijn rollator. En wat zag ik daar hangen? Mijn verloren gewaande sleutelbos. Zuster Eveline en ik hebben ons eerst even tranen gelachen. Daarna heeft de zuster met Ilona getelefoneerd. Misschien hebben ze bij Thuisbij ook wel zo hartelijk gelachen.

Margreet en ik hebben die avond zoals gewoonlijk gegeten bij onze trouwe vrienden Teun en Mirjam. Evenals de pot die in Uitgeest gekookt was, smaakte de pot bij Teun en Mir zalig. De stoofpot die Erica gekookt had was even lekker. Zo hadden wij tweemaal die dag een verrukkuluke maaltijd.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 5 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 9 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 11 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel gisteren
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant