Afbeelding
Foto: aangeleverd

Gemeenten hard in de clinch voor de rechtbank met jeugdzorgaanbieder Parlan

Algemeen

HEERHUGOWAARD - De achttien gemeenten, waaronder Uitgeest, die gisteren tegenover jeugdzorgaanbieder Parlan in de rechtbank stonden, hebben bij monde van woordvoerder John Does laten weten dat zij de maatschappelijke onrust rondom de aanbesteding van de gesloten jeugdzorg betreuren, zo meldt mediapartner NHnieuws.

De gemeenten besloten eerder dit jaar de aanbesteding van de jeugdzorg weg te halen bij Transferium/Parlan en te gunnen aan het Zuid-Hollandse Horizon. De vrees is dat een deel van de jongeren die nu nog zorg krijgt in Noord-Holland, straks moet verhuizen naar het zuiden.Daarom stonden de gemeenten en Parlan gisteren tegenover elkaar in de rechtszaal. Daar raakten beide partijen hard met elkaar in de clinch.

Woordvoerder en wethouder John Does noemt de gang naar de rechter spijtig. "Het kort geding en de bewegingen van Parlan zetten de verhoudingen met de gemeenten op scherp. We hebben echter een grote gemeenschappelijke drijfveer: we willen beiden het beste voor deze groep kwetsbare jongeren. Elk kind verdient een toekomst."

De jongeren waar het om gaat zijn allemaal afkomstig uit Noord-Holland en zijn volgens ouders, jeugdrechtadvocaten en andere betrokkenen alleen gebaat bij zorg in hun eigen regio. Door de aanbesteding dreigen vijftig van de 72 kinderen die in de gesloten instelling zitten, uit hun omgeving gehaald te worden. Velen van hen zijn vaak jarenlang blootgesteld aan trauma's, zoals mishandeling, verslaving, loverboyproblematiek en seksueel misbruik.

Als het aan de gemeenten ligt, gaan zij zo snel mogelijk met zowel Horizon als Parlan om de tafel om afspraken te maken over de zorg. "De onzekerheid en onrust van de jongeren, ouders, personeel en andere betrokkenen, moeten we nu zo snel mogelijk wegnemen. Beide aanbieders hebben aangegeven zich hier voor in te willen zetten. We hebben het volste vertrouwen dat we er samen uitkomen", zegt Does daarover.

De rechter doet op 5 december uitspraak in de zaak over de aanbesteding.

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 15 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 18 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant