Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverd

Column Dirk Jan van Wijk: over Sinten

Column Dirk Jan van Wijk

De pepernoten liggen alweer een maand in de winkels en het zwartepieten over Zwarte Piet is alweer in volle gang. Wat vind jij ervan? Of wil je eerst weten wat ik ervan vind? Ik denk dat een andere discussie over het sinterklaasfeest veel zinniger is. En ook over Sint-Maarten. Daar hoor je echter niemand over. Maar mij nu wel!

Vorige week was het 11 november, de naamdag van Sint-Maarten.

Maarten gaf destijds de helft van zijn mantel weg aan een bedelaar, die toevallig Jezus in vermomming bleek te zijn. Nadat hij nog enkele wonderen had verricht, maakte deze goedheid hem tot patroonheilige van de armen en wordt in deze contreien zijn naamdag gevierd met een kinder-bedelfeest.

Toen
Een halve eeuw geleden maakte ik op school elk jaar een lampion voor de sintmaartensviering. Die werd verlicht door een echte kaars. Elk jaar weer waaide het hard en regende het op 11 november. De kaars werd steeds uitgeblazen door de wind en die ene keer dat hij wél bleef branden, brandde de hele lampion af! Ik zong de longen uit mijn lijf bij alle huizen van onze straat en kreeg een stuk taaitaai, trekdrop, schuimpje, jujubes of kaneelstok. Eenmaal thuis bleek de verworven snoepschat door de regen verworden tot een onaantrekkelijke, plakkerige, zoete bal. Ik herinner mij nog goed mijn teleurstelling. Maar nu zie ik dat anders: het herfstweer had het dus gezond met mij voor!

Nu
Hoe de legende van Sint-Maarten verworden is tot het huidige sintmaartensfeest, weet ik niet. (Zoals ook de herkomst van het huidige sinterklaasfeest onduidelijk is.) Maar de liedjes zijn korter geworden en de lekkernijen uitgebreider en liefst verpakt, zodat eventuele regen geen snoepspelbreker kan zijn. Het snoep is bovendien veel giftiger: meer suiker en meer E-nummers die tot verslavend eetgedrag aanleiding geven. Bedenk maar eens of het je ooit gelukt is om maar 1 dropje uit een zak te nemen. Of maar 1 stukje van een reep chocola? Berg jij wel eens een aangebroken zak chips op of gaat de zak altijd leeg? Vrijwel gedachteloos laden we ons lijf vol met gif. Ons arme lijf! Dat doet zijn best om zich te verweren en ons zo min mogelijk klachten te bezorgen. Maar vaak lukt dat niet en wij artsen zien dan ook veel meer mensen (en vooral kinderen!) met buikklachten op het spreekuur in de laatste 2 maanden van het jaar.

Snoepgoed is alleen maar goed voor de producenten ervan!

Alternatief
"Maar wat stel jij dan voor?" hoor ik je vragen. Laat ik vooropstellen dat ik iedereen zijn pleziertjes gun en kinderen hun snoepje. Maar zoveel? En is het dan geen beter idee om biologisch snoep te kiezen zonder suiker (zoals van Candy Tree)?

Nog beter is het natuurlijk als kinderen bij de deuren heel veel fruit en groente (tomaatjes, augurkjes) ophalen en hun buit meenemen naar school. Van die voorraad kan de juf of meester dan dagelijks op een 'fruitmoment' iedereen iets geven. Ik geef toe, het karakter van het feest zou er wel erg door veranderen, maar ik denk dat het idee van het delen van gezond voedsel Sint-Maarten wel erg zou aanspreken!

Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 1 uur geleden
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 5 uur geleden
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 8 uur geleden
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april gisteren
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Digitale krant