De intocht van de Sint in Uitgeest.
De intocht van de Sint in Uitgeest. Foto uit Archief: Margaret Kruyshaar

Exclusief interview met Sint-Nicolaas

Algemeen

UITGEEST - Uitgeester Jan van de Kommer organiseert de intocht samen met zijn vrouw. De Sint is zo tevreden over de organisatie dat zij dit al dertig jaar voor hem mogen verzorgen.

Door: Margreeth Anema

"Het is altijd veel werk maar als ik de enthousiaste kinderen zie dan is dat een machtig gezicht, daar doe ik het voor," vertelt Van de Kommer. "Alles hangt natuurlijk af van het weer. Het is weleens bloedheet geweest, zelfs de Pieten kregen het toen heet, maar het heeft ook weleens gesneeuwd, toen moest de harmonie stoppen met spelen, de instrumenten bevroren namelijk," vertelt hij glimlachend.

OSU Radio doet live verslag van de intocht vanaf drie punten: Het Regthuys, de haven en verslaggever Rob Offerhaus is speciaal uitgenodigd door de Sint om een stukje mee te varen op de boot. Verslaggever Rob vaart de boot van Sint-Nicolaas eerst tegemoet en zal halverwege het Uitgeestermeer overstappen op de boot van Sint. Eenmaal op de boot zal hij namens de kinderen van Uitgeest controleren of Sint en Pieten compleet zijn, of er genoeg snoepgoed aan boord is en natuurlijk het belangrijkste: of alle cadeautjes meegekomen zijn.

Cadeaupapier in plaats van wc-papier
Wij van De Uitgeester konden dinsdag even contact krijgen met de Sint via een satellietverbinding, inmiddels was hij onderweg vanuit Spanje. "We varen nu halverwege, ongeveer voor de kust van Bordeaux, het is mooi weer en het is een fijne tocht," vertelt Sint. Ook zegt hij: "We hebben er heel veel zin in: in Uitgeest zijn over het algemeen alleen maar lieve kindjes en de meeste ouders zijn natuurlijk ook wel lief." Het is Sint wel opgevallen dat sommige vaders en moeders in Uitgeest soms hun eigen schoen zetten: "We hebben al een aantal keer moeten constateren dat er ook ouders zijn die hun schoen proberen te zetten. We zien dat natuurlijk aan de grootte van de schoen, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling." Helaas moet Sint het kort houden, er is wat trammelant met domme Piet. "Luister, domme Piet heeft net per ongeluk cadeaupapier gebruikt als wc-papier. Gelukkig hebben we genoeg cadeaupapier maar ik moet natuurlijk wel even een hartig woordje met hem spreken, graag tot zondag! We hebben er veel zin in," zo besluit Sint het korte interview.

De route van Sint
Sint zal de volgende route afleggen: Meldijk, Langebuurt, Brugmanstraat, Hogeweg en de Kerkbuurt. Bij het Oude Regthuys zal burgemeester Verkleij dan om ongeveer 13.45 uur de Sint en zijn gevolg welkom heten in Uitgeest.

Daarna gaat Sint om 14.15 uur verder en maakt hij met zijn Pieten een rit door het dorp via de Schevelstraat, Bonkenburg, Populierenlaan, de Geesterweg over naar de Wiekenlaan/Plevierstraat, Kooglaan, Voorvenstraat, Benesserlaan, Zwarte Venstraat, Kooglaan, Beatrixlaan, Geesterweg over, Beatrixlaan, Pr. Bernhardstraat, dr. Brugmanstraat tot Geesterheem. Bij Geesterheem wordt de stoet ontbonden en gaat de Sint de bewoners een bezoek brengen, de planning is dat dit ongeveer rond 14.40 uur zal zijn. Hierna stappen Sint en Pieten over in speciaal vervoer. Bij droog weer in open auto's, motoren en brandweerauto, anders in gesloten voertuigen.

Na het overstappen vervolgt de Sint zijn rondrit door de Kleis en Waldijk. Daarna zullen Sint en zijn Pieten hun welverdiende rust nemen voordat zij 's avonds de huizen langsgaan om de schoentjes te vullen van de jongste inwoners van Uitgeest.

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 4 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 8 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 10 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel gisteren
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant