Jachthaven Zaadnoordijk
Jachthaven Zaadnoordijk (Foto: Vereniging Oud Uitgeest)

Jaarboek Hutgheest 2018 Vereniging Oud Uitgeest

Het is weer november. De maand van de uitgave van het jaarboek de 'Hutgheest' van Vereniging Oud Uitgeest. Ook dit jaar staat het weer vol met boeiende verhalen uit het verre verleden, maar ook met interessante artikelen uit de recente geschiedenis.

Het openingsartikel is gewijd aan de 'Uitgeesters in dienst van de VOC'. In dit artikel wordt het ontstaan van de Verenigde Oost-Indische Compagnie beschreven en in welke periode daarvan Uitgeesters werkzaam waren op de schepen. Prachtige afbeeldingen van schilderijen die betrekking hebben op deze geschiedenis maken het geheel compleet.

Met het artikel 'Uitgeest en zijn criminelen' wordt de rechtsgang beschreven rond 1700. Het  leven van Huijbert Dircksz en zijn gezin, woonachtig op Dorregeest staat centraal in dit boeiende artikel. Huijbert is eigenaar van vele percelen grond, maar wordt als notoire wanbetaler der 'Gemeene landts lasten' en zijn criminele gedrag uiteindelijk veroordeeld tot 6 jaar cel.

In het artikel 'Zaadnoordijk: van bollen naar boten' wordt uiteengezet hoe Roelof Zaadnoordink uit Haaksbergen in 1778 tuinman en bloemist werd in Uitgeest. Hij kocht land en begon een bloembollenbedrijf. Vijf generaties hebben dit tot 1958 standgehouden. Rinus Zaadnoordijk gooide het roer om en begon met het vervaardigen van boten.

Eén ei is geen ei. Dat gold zeker voor Eierhandel Vermeulen. Jan sr., enige zoon van kruidnier Ab Vermeulen begint met de in- en verkoop van eieren op kleine schaal, om vervolgens een mooi bedrijf op de Kleis neer te zetten. Zijn zonen namen het na zijn tragische dood over. Uiteindelijk vonden miljoenen eieren vanuit het bedrijf op de Kleis hun weg naar binnen- en buitenland.

In het vervolg op het artikel 'Het ontstaan van de KAJ(UIT)' in de Hutgheest van 2017 wordt beschreven hoe het vanaf 1967 verder ging met de Kajuit. In de loop de jaren werden heel veel activiteiten ontwikkeld en vonden vele generaties Uitgeesters hun vertier in de locatie naast de RK kerk. Door de veranderde tijd werd de belangstelling minder en in 2002 sluiten de deuren van de Kajuit voorgoed. Door kortsluiting brandt op 30 april 2003 het gebouw af.

Ten slotte worden in de Kroniek 2017 verschillende bijzondere gebeurtenissen in Uitgeest beschreven.

Meer berichten