Jachthaven Zaadnoordijk
Jachthaven Zaadnoordijk Foto: Vereniging Oud Uitgeest

Jaarboek Hutgheest 2018 Vereniging Oud Uitgeest

Algemeen

Het is weer november. De maand van de uitgave van het jaarboek de 'Hutgheest' van Vereniging Oud Uitgeest. Ook dit jaar staat het weer vol met boeiende verhalen uit het verre verleden, maar ook met interessante artikelen uit de recente geschiedenis.

Het openingsartikel is gewijd aan de 'Uitgeesters in dienst van de VOC'. In dit artikel wordt het ontstaan van de Verenigde Oost-Indische Compagnie beschreven en in welke periode daarvan Uitgeesters werkzaam waren op de schepen. Prachtige afbeeldingen van schilderijen die betrekking hebben op deze geschiedenis maken het geheel compleet.

Met het artikel 'Uitgeest en zijn criminelen' wordt de rechtsgang beschreven rond 1700. Het  leven van Huijbert Dircksz en zijn gezin, woonachtig op Dorregeest staat centraal in dit boeiende artikel. Huijbert is eigenaar van vele percelen grond, maar wordt als notoire wanbetaler der 'Gemeene landts lasten' en zijn criminele gedrag uiteindelijk veroordeeld tot 6 jaar cel.

In het artikel 'Zaadnoordijk: van bollen naar boten' wordt uiteengezet hoe Roelof Zaadnoordink uit Haaksbergen in 1778 tuinman en bloemist werd in Uitgeest. Hij kocht land en begon een bloembollenbedrijf. Vijf generaties hebben dit tot 1958 standgehouden. Rinus Zaadnoordijk gooide het roer om en begon met het vervaardigen van boten.

Eén ei is geen ei. Dat gold zeker voor Eierhandel Vermeulen. Jan sr., enige zoon van kruidnier Ab Vermeulen begint met de in- en verkoop van eieren op kleine schaal, om vervolgens een mooi bedrijf op de Kleis neer te zetten. Zijn zonen namen het na zijn tragische dood over. Uiteindelijk vonden miljoenen eieren vanuit het bedrijf op de Kleis hun weg naar binnen- en buitenland.

In het vervolg op het artikel 'Het ontstaan van de KAJ(UIT)' in de Hutgheest van 2017 wordt beschreven hoe het vanaf 1967 verder ging met de Kajuit. In de loop de jaren werden heel veel activiteiten ontwikkeld en vonden vele generaties Uitgeesters hun vertier in de locatie naast de RK kerk. Door de veranderde tijd werd de belangstelling minder en in 2002 sluiten de deuren van de Kajuit voorgoed. Door kortsluiting brandt op 30 april 2003 het gebouw af.

Ten slotte worden in de Kroniek 2017 verschillende bijzondere gebeurtenissen in Uitgeest beschreven.

Wethouder Brouwer neemt het kunstwerk in gebruik.
Kunstwerk om te betreden 39 minuten geleden
Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 4 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 5 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 6 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 6 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 7 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest gisteren
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
Digitale krant