Afbeelding
Foto: Aukje Verlinden

Samenvatting begroting 2019 gemeente Uitgeest

Algemeen

UITGEEST – Met de begroting 2019 geeft de gemeente aan grote waarde te hechten aan het dorpse en kleinschalige karakter van de gemeente. Uitgeest wil een aantrekkelijk, vitaal dorp blijven, met een eigen karakter, waar het goed toeven is voor inwoners en bezoekers, zo meldt Osuradio.nl, zij publiceerden een duidelijke samenvatting.

Die waarden zijn leidend bij het ambitieuze programma dat voorligt: de gemeente zet onder andere in op binnendorps bouwen, in elke wijk een school, een impuls voor het centrumgebied, goed geregelde zorg, toerisme en recreatie als motor voor de economie  en een veilige omgeving.

Station, zorg, veiligheid, woningbouw en scholen

Er is een duidelijke wens vanuit de bevolking om het station veilig en schoon te maken. Het stationsgebied zal worden aangepakt en aantrekkelijk gemaakt. Er wordt een fraaie traverse ontworpen om reizigersstromen beter en veiliger te begeleiden.

De komende jaren blijven de zorgtaken aandacht vragen. Het is belangrijk dat niemand buiten de boot valt. Samen met de inwoners willen we komen tot een goed geregeld zorgpakket en een breed gedragen welzijnsbeleid. De zorg voor veiligheid vinden wij een kerntaak. We maken ons sterk voor bestrijding van vandalisme, criminaliteit en ondermijning en voor het waarborgen van de veiligheid in de wijken. Een andere prioriteit is binnendorps bouwen en verbetering van de inrichting van het centrumgebied door de bouw van een nieuw woon-zorgcomplex voor ouderen en woningbouw op vrijvallende locaties.

Goede huisvesting voor de basisscholen is belangrijk. Uitgangspunt is dat in iedere wijk een schoolgebouw staat. De vier gedateerde schoolgebouwen ten noorden van het spoor worden vervangen door twee scholen. Eén in het oude dorp en één in De Koog. Recreatie en toerisme kunnen als motor van de lokale economie dienen. Daarom wil de gemeente zich samen met de ondernemers sterker profileren als toeristische bestemming in de regio.

Financieel 

De begroting laat zien dat Uitgeest de komende jaren keuzes moet maken. Binnen de beschikbare middelen is gekozen voor een stevig investeringsprogramma, dat noodzakelijk is om Uitgeest in de toekomst mooi en sterk te houden. De reservepositie is voldoende om de financiële risico's af te dekken. In de toekomst zullen de financiën een belangrijk criterium zijn bij het al dan niet kunnen doorvoeren van nieuw beleid. Dit zal onder andere aan de orde zijn bij de verdere ontwikkeling van het centrumgebied en het stationsgebied.

Uitgeest kan trots zijn op een sterke en goed georganiseerde gemeenschap. Bij de realisatie van de ambities trekt de gemeente de komende jaren graag samen op met de hechte gemeenschap. We bouwen samen aan een vitaal en aantrekkelijk Uitgeest!

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 7 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 11 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 13 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant