Foto: aangeleverd

25.000 pootaaltjes uitgezet in het Alkmaardermeer

Maandagmiddag 1 oktober 2018 heeft Dilvis / Palingshop.nl zo'n 25.000 jonge palingen in het Alkmaardermeer, het Uitgeestermeer en de omliggende polders van Akersloot uitgezet. De uitzet van pootaal is onderdeel van het duurzaamheidsplan van Dilvis en is uitgevoerd in samenwerking met Aquacultuur Groesbeek.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de wilde palingstand in Nederland de afgelopen decennia een dalende trend heeft laten zien. Hoofdoorzaak: jonge paling kan door blokkades in hun migratieroute, zoals dijken en gemalen, het voedselrijke zoete water in Nederland moeilijk bereiken.

Wanneer de jonge palingen tot volwassen palingen (de zogenaamde schieraal) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit de binnenwateren naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen. Door de uitzet van pootaal in de natuur wordt bijgedragen aan het versneld herstel van de palingstand in Nederland.

Dilvis zet zich al jaren in voor een duurzame palingstand. Er wordt door het familiebedrijf niet alleen al bijna 135 jaar op het Alkmaardermeer gevist, ook zetten ze zich in voor een goed visstandbeheer. Dilvis is tevens aangesloten bij het Eel Stewardship Fund (

1

) en is gecertificeerd voor de Sustainable Eel Standard van de SEG (

2

).
 


1

Eel Stewardship Fund ESF.international

2

SEG http://www.sustainableeelgroup.com/

Meer berichten