De 18-jarige Wessel uit Uitgeest is nu al een topdarter.
De 18-jarige Wessel uit Uitgeest is nu al een topdarter. Foto: Marie José - Foto&Design

De 18-jarige Wessel Nijman richt zijn pijlen op de wereldtop

Algemeen

UITGEEST - De 18-jarige Wessel Nijman lijkt een normale jongen uit Uitgeest, bescheiden en nuchter, een rustige serieuze gast. Wessel volgt de opleiding elektrotechniek aan het NOVA-college in Beverwijk. Hij gaat graag met zijn vrienden naar AZ en woont bij zijn ouders in de Kleis.

Soms blijft hij weg van school, dat mag ook gewoon. Wessel dart namelijk op topniveau en dat betekent dat hij vaak naar het buitenland moet en veel toernooien 'gooit', om maar even een dartterm te gooien. Er zijn verschillende dartbonden en Wessel valt onder de PDC, de toernooien van deze bond zie je op televisie. Hier gaat veel geld in om. Wessel heeft in Engeland dezelfde manager als bijvoorbeeld Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld.

Wessel verdient nog geen bakken geld, maar wat niet is kan snel komen. In januari 2019 doet hij mee met de Qualification School. Dit is het jaarlijkse toernooi waar PDC-spelers hun tourkaart verdedigen. Nieuwe darters, met grote dromen, proberen die van hen af te pakken. Met een tourkaart zit je in het professionele circuit. 90% van de darters met een tourkaart kunnen leven van de sport. Nuchter als hij is staart hij zich hierop niet blind: "Er zijn 500 deelnemers en slechts 9 winnen een tourkaart. Als het lukt ben ik blij maar anders is mijn streven er in 2020 een in handen te hebben".

Wessel heeft een aantal sponsoren die zijn weg naar de top mede mogelijk maken. Een sponsor van het eerste uur is Zandbergen Transport. Zijn kwamen precies op het juiste moment. Wessel was toen 14 jaar en had zich net gekwalificeerd voor een groot toernooi in Engeland. Dankzij de sponsoring van Zandbergen Transport kon hij hieraan deelnemen. Ook de Subway in IJmuiden en aannemer Richard Boots in Akersloot zijn belangrijke sponsoren, zij geloven allemaal in Wessel en zijn pijlen. Robot Vloerverwarming is een Uitgeester onderneming die Wessel sponsort, zij lazen over Wessel en zijn prestaties en belden hem op. Wessel is zijn sponsoren zeer erkentelijk: "Mede door mijn sponsoren kom ik zo ver, zonder hen had ik dit nooit gered."

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 11 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 15 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 17 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant