Foto: Pixabay

Wat u moet weten over wespensteken.... (vervolg van de krant)

Wat zijn de gevolgen van een wespensteek?
"Er is een groot verschil in de manier waarop mensen reageren op een wespensteek. Meestal treedt er een lokale reactie op. Bij een lokale reactie zwelt de plek rond de steek op. Dit kan een heel klein bultje zijn, maar ook een groter gebied. Als na een wespensteek op een vinger de hele hand opzwelt, heet dit nog steeds een grote lokale reactie. Dit kan soms onrust of angst veroorzaken en kan een paar dagen duren, maar dit is dus geen allergische reactie."

Is er een behandeling voor patiënten met een wespenallergie?
"Patiënten die allergisch zijn, kunnen hiervoor behandeld worden. Die behandeling heet desensibilisatie. Hierbij spuit de allergoloog de stof in waarvoor de patiënt allergisch is. Eerst een hele kleine hoeveelheid en daarna steeds meer. Zo 'went' het lichaam aan de lichaamsvreemde stof. Dit is goed te doen, maar je bent er wel 3 tot 5 jaar mee bezig. Je beschermt hiermee wel vrijwel iedereen tegen een allergische reactie. Allergische reacties worden ook wel anafylactische reacties of overgevoeligheid genoemd."

Hoeveel mensen komen er jaarlijks bij het Spaarne Gasthuis terecht na een wespensteek?
"Als ik het zo inschat, komen er zo'n 100 mensen per jaar hier op de eerste hulp terecht na een wespensteek. Deze mensen hebben meestal een lokale reactie en niet een allergische reactie. Ze zijn bijvoorbeeld onzeker over een grote lokale zwelling. Een aantal daarvan komt later nog terug op de poli voor verdere behandeling."

Is het een 'goed wespenjaar'?
"Het is inderdaad een goed jaar voor wespen. Het is lang droog geweest, waardoor het makkelijker is om nesten te bouwen. Nu is er weer wat regen, waardoor bepaalde dingen gaan bloeien of rotten. Dit zorgt weer voor voedsel, dus dat is ook gunstig. Toevallig heb ik dit weekend zelf dienst op de eerste hulp. De kans is groot dat er patiënten met wespensteken langskomen."

Bij wie kunt u terecht na een wespensteek?
"Bij een grote, lokale zwelling na een wespensteek, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Bij een steek in de mond of keel, gaat u naar de eerste hulp. Als u een allergische reactie heeft, ga dan naar de eerste hulp. Bij benauwdheid of zwelling in de hals belt u met 112."

Meer berichten