Foto: aangeleverd

Jeugdbeschermers weigeren nieuwe contracten met 25 gemeenten in Noord-Holland

De grootste organisaties in Noord-Holland die zorgen voor de jeugdbescherming en jeugdreclassering hebben geweigerd om een nieuw contract af te sluiten met 25 gemeenten in onze provincie, omdat ze vinden dat de gemeenten voor 'een dubbeltje op de eerste rang willen zitten'. Dit betekent dat voor het komend jaar de zwaarste vorm van jeugdzorg in die gemeenten nog niet is geregeld, zo bevestigen de instanties aan NH Nieuws.

De 25 Noord-Hollandse gemeenten, die sinds 2015 zelf verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, schreven de afgelopen maanden samen een aanbesteding uit voor de komende zeven jaar. De termijn om in te schrijven verliep afgelopen maandag en toen bleek dat geen van de grote gecertificeerde jeugdzorgondernemingen zich had ingeschreven. Naast Uitgeest gaat het onder meer om de gemeenten Hilversum, Haarlem, Alkmaar en Den Helder. 

De William Schrikker Stichting, Jeugd- en Gezinsbeschermers en het Leger des Heils zijn op dit moment de organisaties die de jeugdbescherming en jeugdreclassering in Noord-Holland voor hun rekening nemen. Zij verzetten zich tegen de contractvoorwaarden die door de gemeenten worden gesteld en vinden dat de gemeenten voor 'een dubbeltje op de eerste rang willen zitten'. Grootste bezwaren zijn dat de gemeenten een te lage prijs willen betalen en ze daarnaast eisen dat zorgmedewerkers elk uur administreren. Volgens de zorgverleners gaat dit ten koste van de kwaliteit van de zorg.

De William Schrikker Stichting, één van de jeugdzorgorganisaties die op dit moment 467 jeugdigen begeleid, heeft deze week de gemeenteraden op de hoogte gesteld van de ontstane situatie. Wethouder Jur Botter van Haarlem, die namens de 25 gemeenten de inkoop van de jeugdzorg coördineert, wil vooralsnog niet reageren. Via een woordvoerder van de gemeente laat hij weten eerst met alle andere 24 wethouders in overleg te willen.

Meer berichten