Het resultaat van de muurschildering.
Het resultaat van de muurschildering. (Foto: Fleur Bakkum)

Fleur over haar vrijwilligerswerk in India

"Deze zomer ga ik, Fleur Bakkum, naar India met nog 9 anderen om vrijwilligerswerk te doen met straatkinderen en jongeren. Dit gaat vanuit de organisatie SAMEN, die samenwerkt met Don Bosco over de hele wereld! We gaan onder andere naar Navajeevan in Vijayawada, Anbu Illam in Chennai, Anbu Illam in Kavarapettai en Karunalaya in Chennai.

Na de minivakantie werd de groep weer opgesplitst, wij gingen naar het project Anbu Illam. Hier zaten ook weer jongetjes tussen de 6 en 18 jaar. Op dit project hadden wij overdag tijd om verschillende dingen te bezoeken, wij zijn naar een sloppenwijk geweest. Het was een heel ander soort sloppenwijk dan het standaardbeeld. Het was indrukwekkend om de armoede te zien. Op dit project hebben wij ook een dagje uit gehad met alle jongens, en zij waren heel blij om een dagje uit te hebben. In de bus gingen zij helemaal los met dansen op de typische Indische muziek, dat was erg leuk om te zien.

Bij dit dagje uit hebben wij nog andere projecten van Don Bosco gezien; op de hectares grote grond zaten ook universiteiten. Het uitje eindigde wat minder leuk omdat bijen in een bijenkorf boos waren gemaakt door een aantal stenen. Deze bijen begonnen in het rond te steken, meerdere mensen waren geprikt en er was veel paniek. Na 5 dagen op dit project door te hebben gebracht gingen wij met hele groep een weekend gezamenlijk naar een project. Hier werden wij 's avonds warm welkom geheten onder het genot van een kampvuur en een verfrissende regenbui. Er werd gedanst en gezongen. Met het sponsorgeld hadden wij op dit project een uitje georganiseerd, met zwemmen en lekker eten op een onbewoond eiland. In de bus gingen de jongens allemaal weer los op de muziek!

Het allerlaatste project werd niet vanuit Don Bosco geregeld, maar er wordt wel hetzelfde werk gedaan voor de kinderen. Hier hebben wij een muurschildering gemaakt samen met de kinderen, een leuke herinnering voor hen en voor ons. We zijn bij de jongens geweest, maar ook twee keer een avond naar de meisjeshuizen, waar getut en gedanst werd. De vlucht terug ging van Chennai naar Mumbai en van Mumbai naar Amsterdam. Het is een hele ervaring geweest, die ik niet snel zal vergeten."

Meer berichten