Hoge temperaturen kunnen vervelende gevolgen hebben voor huisdieren
Hoge temperaturen kunnen vervelende gevolgen hebben voor huisdieren (Foto: Aimée Kniese)

Huisdieren koel houden bij hitte

UITGEEST – De temperaturen blijven aankomende week hoog, tussen 20 en 30 graden. Behalve invloed op mensen, heeft de hitte ook invloed op huisdieren.

Dieren kunnen minder goed tegen warmte dan mensen. Kliniek voor Gezelschapsdieren Uitgeest geeft op Facebook een aantal tips om oververhitting te herkennen bij dieren. 'Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan en ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Merk je dat je dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken met koel water. Maak in eerste instantie vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven.' Verder voegt de kliniek toe dieren naar een plek in de schaduw of naar een koel vertrek te brengen. Het is belangrijk dat het dier toegang heeft tot vers drinkwater, maar niet te koud en niet te veel.

Er wordt gewaarschuwd voor een hitteshock: dit is te herkennen aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteinden en niet of nauwelijks reageren op prikkels.

Meer berichten