Logo uitgeester.nl
Het gemengde team van Liefting fit.
Het gemengde team van Liefting fit. (Foto: Margreeth Anema)

"Eén rondje vooruit, één rondje achteruit en het laatste rondje doen we kruipend"

UITGEEST - De tweede editie van de kermisloop is een feit. De sfeer was fantastisch, zowel voordat de kermisloop begon als na afloop in de tent op het Klaasplein.

Door: Margreeth Anema

Een kwartier voor de start verzorgde Liefting fit een stevige warming-up, een half uur lang werden de spieren losgegooid en de benen gestretcht. Daarna gaf de burgemeester het startschot en daar was gelijk het eerste bijzondere deel van de loop: een rondje door de kerk. Uniek en indrukwekkend volgens de lopers. Het publiek was massaal toegestroomd, vooral bij de molen waar de lopers te water moesten springen was het druk. Op het ijsbaanterrein stonden onder andere de auto's van garage Piet Sanders, tot op het laatste moment was het onduidelijk hoe de lopers dit obstakel moesten bedwingen. Eroverheen of eronderdoor bleek de bedoeling. Uiteindelijk druppelden de lopers langzaam binnen op het Klaasplein, druipend van de prut maar allemaal met een glimlach. Gelukkig hadden de koks van Klaas Vreetschuur een goede mise-en-place zodat de hongerige met prut overspoelde lopers gelijk konden aanvallen, want een frikadelletje na de kermisloop ging er bij iedereen wel in.

In de Burgemeester van Nienesstraat hangt de vlag uit. Dave Hoogland en Joost Knijnenberg zijn zich aan het omkleden, over een half uur is het startschot voor de tweede editie van de Uitgeester kermisloop. Dave vertelt dat ze weken getraind hebben, ze hebben net een eiwitshake genomen, warmgelopen en gestretcht, "een serieuze voorbereiding is het halve werk", vertelt Dave bloedserieus. Als de kermisloop klaar is tref ik Dave en Joost onderuit gezakt en voldaan tegen de voorgevel van het huis. Dave is vooral enthousiast over de steiger van Han Buur: "ik heb nog nooit zo'n mooie steiger gezien", zegt hij. De mannen zijn het er wel over eens dat het modderbad niet meer terug hoeft te komen. Verder vonden zij de loop een eitje, zo vertellen ze met een welverdiend biertje in hun handen.

Stefan van Rixel zit een paar huizen verderop "passief bier te drinken in de tuin", zoals hij het zelf noemt. Zijn team ligt eruit. Een Heemskerker heeft juist op deze dag een vrijgezellenfeest gepland, dit was natuurlijk totaal ondoordacht, vertelt hij. Vorig jaar liep hij voor Teer makelaardij en werden zij eerste, samen met Thijs, Ramon (de vrijgezel) en Joost liep hij de sterren van de hemel. Dit jaar heeft hij in ieder geval een zitje op een a-locatie, dat dan weer wel.

Bas den Brave trapt een balletje met zijn zoon Kick om warm te draaien. Hij komt straks uit voor het team van aannemersbedrijf Ruud Martens. "We gaan er blind in", zegt hij "één ronde vooruit, één ronde achteruit en de laatste ronde kruipend", lacht hij. Hij twijfelt nog of hij zijn monnikenpak aan gaat trekken voor de eerste ronde die door de kerk gaat. Even later kom ik hem tegen op het Klaasplein, zonder monnikenpak en bedekt met modder. "Dit nooit meer", zegt hij met een knipoog. Hij gaat lekker douchen thuis en gaat daarna een biertje pakken. De gastvrije Uitgeester nodigt de verslaggeefster ter plekke uit voor het ontbijt op maandag, hier zal zij dankbaar gebruik van maken, waarover later meer.

Het team "De Waldijkse vrouwen", bestaande uit Maaike, Malou, Gerdien, Leonie en Josine zitten rustig op een bankje bij de start. De dames, gekleed in een knalroze shirt komen er niet helemaal uit hoeveel rondjes ze willen lopen. Maaike legt uit dat ze meestal niet meer kunnen van het lachen, zo hilarisch is het. Vorig jaar waren ze dan ook laatste maar ze hadden wel het meeste pret.

Het team van de MLV brothers bestaat uit acht man, waaronder de tweeling Pim en Paul, zij zijn vandaag jarig. Ze hebben de hele middag bier gedronken ter ere van de verjaardag van de tweeling en gaan daar na de kermisloop gelijk weer mee door. Het bedrijf van Pim, genaamd Pimbro doet alle reclame uitingen voor restaurant Klaas. Pim wijst trots op de banners die zijn bedrijf heeft gemaakt.

Een aantal meiden vallen op omdat ze allemaal hetzelfde shirt in legerprint dragen maar de teamnaam is mij niet geheel duidelijk. Lobke Rood-Klous legt uit: "wij hadden ons allemaal individueel ingeschreven en uiteindelijk wilden we toch graag samen lopen, we hebben dus geen teamnaam maar wel dezelfde shirts". Lobke vertelt dat ze na de kermisloop eerst een biertje gaan drinken, ze mogen zichzelf best even belonen vindt ze. Als ik de meiden later in de Burgemeester van Nienesstraat tegen het lijf loop lijken ze net van het front te komen met hun legerprint shirts en volledig onder de modder. Ze willen gauw douchen maar Lobke roept me wel trots toe dat ze drie rondjes heeft gedaan.

Heel opvallend is het team van Liefting fit. Het is een gemengd team en dat zijn er niet veel. Daarbij dragen ze gekleurde strooien rokjes, hawaïslingers om hun nek en felgekleurde planga's. Dit team ziet er strak uit, de outfit maakt het helemaal af. Als ik vraag of de jongens niet sneller gaan dan de meiden wordt dit door de dames ten stelligste ontkent: "de jongens hebben totaal geen conditie", lachen ze.

Patrick de Goede staat drijfnat van de prut met zijn gezin op het Klaasplein. Zijn dochter Anna met een hoofdtelefoon op ter bescherming tegen de muziek is de jongste toeschouwer van de kermisloop. Het is voor Patrick de eerste keer dat hij meedoet aan de kermisloop. Hij vond de bandenhelling fantastisch, maar het lopen zelf iets minder. "De sproeiers waar we onderdoor konden lopen waren een verademing want het was wel heet vandaag", vertelt hij. Hij vond ook het stuk bij de molen erg leuk: de Bateria Unidos d'Alcmaria sambaband trommelde daar de sterren van de hemel en er stond veel enthousiast publiek.

Naast de jongste toeschouwer loop ik ook Floris Ullersma tegen het lijf. Hij is één van de jongste deelnemers. Hij wilde vorig jaar al meedoen maar toen was hij nog te jong. "Ik heb alles gegeven", zegt de met prut bedekte Floris. "Niets geen voorbereidingen, gewoon gaan", was zijn insteek en dat is goed gelukt.

Rob Lommers en Maikel Knaap van de vrijwillige brandweer zitten een patatje te eten en een biertje te drinken bij Klaas Vreetschuur. Zij vonden het bijzonder en indrukwekkend dat ze de eerste ronde door de kerk mochten lopen. Ook het stuk bij de molen was fantastisch om te lopen en te zwemmen. Daar stonden hun nogal kritische collega's ze aan te moedigen: "He, dit is geen tempo", "kom op man, loop eens door", riepen ze met een knipoog. Rob en Maikel willen vooral de organisatie bedanken: "het was top geregeld", aldus de modderige brandweerlieden.

Mike Beentjes heeft al geschiedenis geschreven als winnaar van de eerste editie van de kermisloop in 2017, dit jaar heeft hij zijn titel succesvol verdedigd, hij kwam weer als eerste man over de finish. Bij de dames was het Merel Schouten die er met de eretitel van winnares van de tweede editie van de kermisloop vandoor gaat.

Mike hoopte in ieder geval te eindigen boven zijn voetbaltrainer Tom Smit. "anders krijg ik dat volgend seizoen iedere training te horen", aldus de ongeslagen kampioen. Helen van der Zwan en Sieb Hoekstra stonden langs het parcours om Mike aan te moedigen. Ze zijn trots op hem maar kwamen ook voor Marel, de vrouw van sponsor Jerhoen Huijg en voor Sam Claus. Ze hebben zelf niet gelopen: "er moet natuurlijk ook publiek zijn", zegt Helen. Sieb vult aan: "we zoeken sponsors voor een week trainingskamp in Portugal, dan doen we volgend jaar wel mee", Helen en Sieb gieren het uit.

De organisatie van de kermisloop bestaat uit Arjan Zonneveld, Suze van Beuningen, Susan Twaalfhoven en Perry Meijer. Zij zijn al weken bezig met de voorbereidingen: sponsoren zoeken, vrijwilligers en bouwers zoeken, het parcours bepalen, de PH-waarde van de sloten checken, de deelnemers op de hoogte houden via de media, er gaat ontzettend veel tijd inzitten. Iedereen doet vrijwillig mee en het motto is dan ook: door Uitgeesters, voor Uitgeesters. Suze vertelt dat er geen incidenten zijn voorgevallen, alles is gelopen volgens plan. Aangezien de startbewijzen in vijf dagen waren uitverkocht vraag ik haar of ze het deelnemersveld volgend jaar kunnen uitbreiden. Dit is nog maar de vraag volgens Suze: "De veiligheid van de lopers staat voorop en deze moet gewaarborgd worden". Ook kan ze nog niet zeggen of ze deze editie kunnen overtreffen volgend jaar: "De kerk waar de lopers doorheen mochten lopen was wel heel bijzonder, maar onze bouwers hebben altijd veel goede ideeën, dus wie weet", zegt een trotse maar vermoeide Suze. De organisatie van de kermisloop gaat lekker uitrusten, het waren hectische weken.

Meer berichten