Logo uitgeester.nl
Foto: Margreeth Anema

Deunen 2018: "Je moet wel gaan, het is geen keuze, het is gewoon zo"

UITGEEST - Het is een unieke ervaring: deunen tijdens kermis Uitgeest. Om 08.00 uur staan er ongeveer 1200 Uitgeesters op het Klaasplein en start de band met de eerste deun. "Daar komt de naam 'deunen' ook vandaan," vertelt Niek Groen van café-restaurant Klaas.

Door: Margreeth Anema

Dit jaar hadden de mannen van Klaas een speciaal ontbijt in petto, wat tot op het laatst geheim werd gehouden. Als om 08.15 uur iedereen aanwezig is onthult Niek het mysterie: "In samenwerking met bakkerij Putter hebben wij een vrachtwagen vol ham-kaascroissants geregeld," roept hij om, onder luid gejuich van het publiek. Jos verduidelijkt: "Vroeger werden er broodjes gesmeerd maar dat is voor 1200 man eigenlijk geen doen, daarom hebben we dit geregeld."

Veel Uitgeesters ontbijten bij familie of vrienden, zo ook Mariena, Manon en Kevin. Zij ontbeten maandagmorgen bij een nicht van Manon met 28 man. Er stonden broodjes en slaatjes op tafel maar natuurlijk ook bier. "Het was even wennen, maar het smaakte wel goed eigenlijk," vertelt Mariena. Ze staat een beetje achteraf omdat ze er nog in moet komen. Kevin had zijn eerste biertje om 07.30 uur achter de kiezen. "Ja, dat hoort er nou eenmaal bij," vertelt hij vrolijk.

Ook op de Middelweg staat de ontbijttafel klaar in de tuin van Bas en Trudy. Buurvrouw Elly Boer schuift ook aan. Ze is inmiddels 78 jaar en is geboren en getogen aan de Middelweg. Ze maakt de kermis al haar hele leven mee maar gaat dit jaar geen borreltje halen. "Het ontbijt is heel gezellig en de kermis maak ik vier dagen mee vanaf de bank en dat vind ik prima," zegt Elly. Nino, de zoon van Bas en Trudy, moet over drie uurtjes aan het werk. Hij loopt nu nog rond in zijn kermisshirt van 't Portiertje. Hij vindt het geen probleem dat hij moet werken, hij heeft een leuke baan. "Vanavond haal ik de schade wel weer in, en als de andere kermisgangers niet meer op hun benen kunnen staan dan rol ik gewoon met ze mee." Nino heeft er zin in. Op tafel staat Prosecco, jus d'orange, krentenbrood, jam, muisjes, scrambled eggs en cake. Iedereen neemt iets lekkers mee. Trudy vertelt: "Inmiddels zetten we twee tafels tegen elkaar, het gezamenlijke ontbijt wordt elk jaar groter."

Quin en Koen hebben flink het gas erop, ze staan te hossen in de tent en hebben ieder twee biertjes in hun hand. Ze kennen elkaar van de mariniersopleiding. Ik maak voor het eerst kennis met de 'bierdon', Quin draagt een bidon bij zich gevuld met bier. "Dan lijkt het alsof je sportief bezig bent," vertelt Koen. Hij demonstreert dat je ook diverse fitnessoefeningen kunt doen met de multifunctionele bierdon.

Mandy, Lisanne, Natasja en Marijke zijn al heel lang vriendinnen. Zij hebben net hun slag geslagen bij de Action en lopen bepakt en bezakt terug naar het kermisterrein. Een opblaaskrokodil, twee kleurige tenten die ze voor de handigheid maar om hun lichaam dragen en een unicorn hobbelpaard. Altijd handig tijdens de kermis. "Dit duurt een half uur hoor, daarna is alles stuk en kwijt," zegt Mandy lachend. Het is eigenlijk de normale routine: ontbijten, wachten tot de Action opengaat onder het genot van een biertje, dan even uitgebreid shoppen en bepakt en bezakt terug naar het Klaasplein.

De Action is inderdaad een heuse hotspot. Rita Brasser is aan het werk en vertelt: "We hebben goede afspraken met de horeca: zo worden er bijvoorbeeld geen toiletrollen of waterpistolen verkocht. De kassamedewerkers letten goed op of er geen gevaarlijke dingen worden verkocht, zoals bijvoorbeeld glazen voorwerpen." Action-styliste Kim heeft het er maar druk mee, zij helpt de klanten aan hun kermisoutfit. Mitch Liefting komt net naar buiten in zijn nieuw gescoorde outfit. De sportbeha schijnt favoriet te zijn onder de Uitgeester mannen. Mitch draagt een knalroze, helemaal van nu. "Ze zitten superlekker. Meestal durf ik zoiets niet aan te trekken, maar vandaag maakt het toch niet uit," zegt Mitch die even uitgebreid poseert voor de foto. Naast zijn nieuwe sportbeha draagt hij een petje van Girl Pup Power, een hoela-hoela rokje en zwembandjes. Zijn Rayban zonnebril en Tommy Hilfiger riem die van hemzelf zijn maken zijn mix&match outfit helemaal af.

Danique en Mabel zien er fris en fruitig uit, maar dat is een groot woord volgens de dames. Danique dacht vanmorgen: "Waar ben ik in godsnaam mee bezig, maar je moet wel gaan, het is geen keuze, het is gewoon zo. Stel je komt niet, dan krijg je dit de rest van het jaar te horen," zegt ze.

Een hilarisch tafereel zijn de tien mannen die agent Dennie-maskers dragen. Martijn Twaalfhoven (oftewel Dennie2) , verraste de mannen vanmorgen met het masker: "Als je het wilt maken op de kermis Uitgeest dan moet je natuurlijk als Dennie gaan." Zodoende besloot hij de maskers te laten maken. Om 07.00 uur ontbeten de vrienden bij Andre Goeman (oftewel Dennie3). Iedereen was op tijd maar als je te laat komt krijg je geen strafpunten: "Bij ons gaat de leeftijd parten spelen, dus wij krijgen geen straf op te laat komen," aldus Andre, die tijdens het gesprek het masker nonchalant naar zijn achterhoofd verplaatst, wat er ook weer hilarisch uitziet.

Jeroen, die de dag ervoor fanatiek aan het hooivorkdarten was, staat er om 08.00 uur sharp met twee biertjes in zijn hand in te komen. Hij heeft niet zoveel slaap gehad want hij kon er niet zo lekker inkomen. Het waren zware dagen, vertelt Jeroen. Als de vreetschuur straks open is gaat hij opstarten met een broodje frikadel, dan komt vast alles goed.

Rond een uur of 11 kom ik Bianca en Co weer tegen. Vanmorgen liep ik met ze mee vanaf de Jumbo waar zij een paar blikjes Red Bull hadden gescoord. De zoon van Co loopt om de haverklap de bosjes in en voelt zich niet al te best. "Dat is normaal hoor, dat heeft hij elk jaar. Hij staat er wel, thuisblijven is geen optie," zegt Co. De jongen is inmiddels een paar biertjes verder en heeft weer wat kleur op zijn gezicht. Hij kan er weer tegenaan.

Meer berichten