Teun Cornelisse mocht de vlag uithangen
Teun Cornelisse mocht de vlag uithangen (Foto: Anique de Vries)
Uitgeest

Geslaagd of gezakt? Examenleerlingen wachten nagelbijtend op het verlossende telefoontje

UITGEEST - Woensdag 13 juni was het D-Day voor veel eindexamenleerlingen in Uitgeest. Klappertandend of nagelbijtend zat menig student bij de telefoon te wachten op dat ene verlossende bericht. Het enige wat ze wilden horen was: "Je bent geslaagd", maar als een telefoontje tussen 13.00 uur en 14.00 uur gaat komen dan duurt wachten lang.

De vader van de 17-jarige Lotte Kaandorp besloot dan ook op dit cruciale moment even de schuurmachine aan te zetten in de tuin. Lotte moet er nog om lachen: "Dit doet hij altijd, vorig jaar ging hij op het moment dat er gebeld kon worden uitgebreid telefoneren met mijn tante". Dit jaar kreeg Lotte gelukkig beter nieuws dan vorig jaar: om 15.20 uur werd ze gebeld met de mededeling dat ze geslaagd was.

Voor Teun Cornelisse hangen er twee vlaggen in Uitgeest, één op zijn eigen adres en één op het adres van de beste vriendin van de moeder van Teun. Die laatste was zo trots op de eerstgeborene van het Uitgeester vriendinnengroepje dat ze ook de vlag hees, het was ook behoorlijk spannend of Teun het wel zou halen. Zijn moeder beloofde hem dat hij op vakantie mocht als hij slaagde voor zijn examens op het Kennemercollege: na het verlossende telefoontje om 14.45 uur kon Teun zijn koffer gaan pakken om met vijftien Uitgeester casanova's af te reizen naar Lloret de Mar.

Bij de 18-jarige Michelle Oort thuis hangt de vlag vrolijk te wapperen aan de gevel. Michelle heeft vandaag ook goed nieuws gehad, ze is geslaagd voor het VWO. Het was behoorlijk spannend want alles hing af van Scheikunde, ze had werkelijk geen idee hoe ze dit gemaakt had. Michelle gaat na de vakantie notarieel recht studeren in Leiden, maar voordat ze zich volledig in het studentenleven werpt gaat ze eerst een paar dagen met vriendinnen naar Brussel en naar Egypte.

Thijmen Kuiper wist op zijn achtste al dat hij architect wilde worden. Hij is nu 17 jaar en hoorde vanmiddag dat hij geslaagd is voor HAVO 5, het eerste deel van de weg naar zijn droom zit er op. Hij was ook niet zenuwachtig, hij wist dat alles in orde was. Na de vakantie gaat hij bouwkunde studeren in Amsterdam. Hij is net terug uit Rome. "Als je architect wilt worden moet je Rome gezien hebben", had vader Jeroen Kuiper bedacht en hij nam zijn zoon voor vijf dagen mee. Rome was prachtig maar Thijmen heeft wel bedacht dat hij later een modernere stijl gaat toepassen.

Veel blije examenleerlingen dus woensdag in Uitgeest, allen met een apetrotse familie om zich heen. Er zijn woensdagavond veel familiefeestjes gevierd in het dorp, maar daarna togen de geslaagde studenten toch nog even massaal naar "de stad" om bier te drinken.

Meer berichten