Bakker Jan de Goede, ook wel 'De Meccanoman' genoemd, samen met zijn vrouw.
Bakker Jan de Goede, ook wel 'De Meccanoman' genoemd, samen met zijn vrouw. (Foto: Margreeth Anema)
Uitgeest

'De Meccanoman' is niet te stoppen Jan de Goede heeft 's nachts eurekamomenten

UITGEEST - 'De meccanoman' wordt hij ook wel genoemd in de volksmond. Jan de Goede, bakker van beroep, ging in 2010 met pensioen en toverde zijn bakkerij aan de Bonkenburg 10 om in zijn eigen meccanowalhalla. Daar waar andere mensen het rustiger aan doen tijdens hun pensioen, heeft de bakker nu "teveel hobby's en te kort tijd", zoals hij zelf gekscherend zegt.

Door: Margreeth Anema

Jan startte al op zijn zevende met zijn grote hobby meccano. Toen hij in de puberteit zat verdwenen de bouwwerken even naar zolder, hij had toen andere prioriteiten. Na een brommerongeluk zat zijn been in het gips, Jan verveelde zich en pakte zijn hobby weer op. Als Jan aan een nieuw project begint is hij niet te stoppen. Hij bouwt geen modellen uit boekjes maar doet alles uit zijn hoofd. Als hij ergens niet uitkomt dan heeft hij vaak middenin de nacht een eurekamoment. Laatst was hij met zijn vrouw Ans in het Militair Museum in Soesterberg, daar zagen ze de opvolger van de tank met een laserkanon er bovenop. "Het zou zomaar kunnen zijn dat dit mijn nieuwe project wordt," vertelt Jan dromerig.

Jan is aangesloten bij het Meccanogilde, ie
dere maand komen meccanohobbyisten samen om tips uit te wisselen en elkaar modellen te showen. De gemiddelde leeftijd van de vierhonderd leden is rond de zeventig, dus Jan zou het fantastisch vinden als jongere mensen zich aansluiten. Jan en Ans dragen ook hun steentje bij, zij zijn verantwoordelijk voor de verzending van het clubblad.

Voor het raam aan de Bonkenburg staat zijn eerste project, een enorme paltrok houtzaagmolen. Jan deed twee jaar over dit project maar dat kwam omdat hij toen nog werkte. Hij begon in de bakkerij om vier uur 's morgens, ging na de middag even slapen en 's avonds werkte hij aan de molen.

Hij is erg trots op zijn laatste project, wat hij bouwde voor het Meccanogilde. De opdracht was om iets te maken uit de Engelse industriële revolutie. Jan moet nog een beetje lachen, want hij koos er eigenwijs voor om een van de eerste Franse auto's te maken van meccano: de 'Mancelle'. (1878-1881). Hij won hiermee de tweede prijs tijdens het feest ter ere van het 35-jarig bestaan van het gilde in het Techniekmuseum in Veldhoven.

Als u ook nieuwsgierig bent geworden naar de technische hoogstandjes die Jan de Goede maakt dan kunt u die zelf bewonderen op zaterdag 2 juni van 11.00 uur tot 15.00 uur in Hotel De Rijper Eilanden op de Zuiddijk 2a in De Rijp.

Meer berichten