Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Column huisarts Dirk Jan van Wijk - Over komen

Column Dirk Jan van Wijk

Het leven is onvoorspelbaar en verrassend en slechts deels te controleren. Dat is vooral een vervelend feit voor mensen die moeite hebben met onverwachte gebeurtenissen. Die gebeurtenissen overkomen je in positieve zin, maar helaas ook nogal eens in negatieve. En hoe ga je daar dan mee om?

Ongelegen
Zojuist gebeurd: Veel tijd heb ik niet, want ik wil eigenlijk nog snel een column voor De Uitgeester schrijven om de lokale bevolking gezondheidsvoorlichting te geven. Ik doe elke keer mijn best om in een beperkt aantal woorden een goed leesbaar stukje te schrijven, dat bovendien stemt tot nadenken over de eigen gezondheid. Waarover het deze keer moet gaan, weet ik nog niet, maar ik hoop maar dat het onderwerp me straks wel te binnen schiet, als ik eenmaal achter de computer zit. Ik haal snel de boodschappen voor die week uit mijn fietstas en in de haast vallen midden in de kamer een fles wijn en literpak kwark uit mijn handen. Zoals bij een handgranaat zit de inhoud door de hele kamer, op de vloer, meubels, wanden en gordijnen en op mijn eigen kleren. Ik sta in een plas kwark met alcoholische druivensap.

Pech
Jou overkomt dit hopelijk nooit, maar mij toch met enige regelmaat: Er gebeurt iets dat je totaal niet uitkomt op dat moment. Het programma dat je in je hoofd hebt, loopt volledig in de soep (in dit geval de kwark). Dat stukje kan ik nu wel vergeten. Ik mag blij zijn als ik die rotzooi een beetje netjes opgeruimd krijg!

Bedoeling
Ik geef me over en begin op te ruimen. Eigenlijk valt dat best mee en als ik mezelf zo bezig zie, moet ik eigenlijk wel lachen om mezelf. Opnieuw heeft het leven mij geleerd dat 'haastige spoed zelden goed' is en dat me dat op een koddige manier duidelijk is gemaakt. Als ik een bewakingscamera in de kamer had gehad, had ik een geweldige 'home-video' gehad! Misschien was deze 'pech' wel de bedoeling! Ik leer er weer van en heb in elk geval een onderwerp voor een stukje.

Toeval?
De meeste dingen gebeuren niet voor niets, weet ik inmiddels. Ze overkomen je misschien wel, omdat je er een probleem mee hebt. Soms lijkt het zelfs wel zo dat de dingen waar je een probleem mee hebt en die je het liefst wilt vermijden, je juist steeds overkomen! Het helpt dan enorm als je in staat bent om deze ongewenste situatie 'om te denken'. Om er van een andere positie naar te kijken. In dit geval heb ik op drie manieren 'omgedacht':

Omdenken
In de eerste plaats heb ik me overgegeven aan de feiten. Feiten kun je niet veranderen en het is zinloos om je tegen feiten te verzetten of daar op een andere manier energie in te steken. Het is wat het is, laat het zo zijn! (Acceptatie). In de tweede plaats kon ik de lol er ook wel van in zien. Als het een ander was overkomen, was ik waarschijnlijk in lachen uitgebarsten! En wat ik me tenslotte nog realiseerde: Dit is een prachtig onderwerp voor een nieuw stukje! Dank je wél, dat mij dit is overkomen! En inmiddels heb ik in een kwartiertje de vorige 500 woorden op papier gezet en is mijn column bijna klaar!

Huh?!
Het is al vele jaren geleden dat ik het boekje 'Huh?!' van Berthold Gunster heb gelezen. Op uiterst herkenbare en komische manier beschrijft hij hierin vijftien manieren om dingen die ons overkomen 'om te denken'. Wanneer het je lukt om op een andere manier te kijken naar iets dat je is overkomen, geeft dat je energie, in plaats van dat het je deprimeert. Realiseer je dat teleurstellingen te maken hebben met verwachtingen die niet uitkomen. En verwachtingen heb jij in je eigen hoofd gemaakt. Dan kun je misschien ook die verwachting wel bijstellen in je hoofd. Ik verwacht dat je dat kunt!

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 16 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 20 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 22 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant