Uit het ICGT-archief: het programmaboekje uit 1988.
Uit het ICGT-archief: het programmaboekje uit 1988. Foto: Aangeleverd

Arie Bonkenburg Sr Toernooi

Sport Uitgeest

UITGEEST - In 1988 beleefde het Arie Bonkenburg Sr toernooi zijn première. "Dat was logisch," stelt Gerard Idema, medeorganisator van het eerste gecombineerde dames- en herentoernooi.

"We hadden de feesttent met een hele programmering, dus het was zaak om die tent vol te krijgen. Daarom werd besloten om het al bestaande toernooi voor lagere seniorenteams te koppelen aan het Open Dutch damestoernooi dat op Eerste Pinksterdag gespeeld werd. Daardoor was de organisatie in ieder geval verzekerd van meer feestgangers." Inderdaad was een internationaal vrouwentoernooi een al bestaand fenomeen op het ICGT, met dat jaar als deelnemer de dames van het Deense Fremad Amager, gecomplementeerd door de dameselftallen van Oosterend, ZVV, Saenden, vv Uitgeest en snackbar 't Verzetje (voor een lekkere bamibal en een heerlijke frikandel speciaal).

Bij de lagere herensenioren waren Beverwijk, VVB, vv Uitgeest, Kennemers, USVU, ZVV en De Koog (Texel) de deelnemende teams dat eerste jaar. In zijn voorwoord van het programmaboekje verklaart organisator Gerrit Idema waarom het toernooi naar Arie Bonkenburg Sr. is vernoemd. "Arie was iemand die een groot deel van zijn leven in dienst heeft gesteld van de club vv Uitgeest. Bijna alle leden kennen Ome Arie en juist daarom verdient hij de verbinding van zijn naam aan het toernooi."

Hoewel de toernooicommissie niets naliet om het gezelligheidsgehalte van het toernooi te benadrukken was er zekerheidshalve in de reglementen toch maar een bepaling opgenomen dat het de "deelnemers verboden was om in sportkledij te roken of sterke drank te gebruiken". Misschien is dit wel het meest veelzeggende over niet alleen het eerste jaar maar ook over al die jaren daarna. Al jaren zijn de bezoekersaantallen van het ICGT ongeëvenaard. Ieder jaar bezoeken duizenden voetballiefhebbers met Pinksteren het toernooi om te genieten van topvoetbal en gezelligheid. Het laatste wordt nog steeds gegarandeerd door goede afspraken en vriendelijk toezicht daarop.

Door: René Vermeer

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 3 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 7 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 9 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 23 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant