Afbeelding
Foto: Gerrit Bus

Nog geen besluit begroting Werkorganisatie BUCH

Politiek Uitgeest

Er is nog geen besluit genomen over wijziging van de begroting van de Werkorganisatie BUCH. Dit op verzoek van de PU, gesteund door de PvdA en UVP. Zij wachten liever met zo'n ingrijpende beslissing tot ze in overleg zijn geweest met de raden van de andere gemeenten.

Om de BUCH meer slagkracht te geven, is er geld nodig. Hiervoor moet de begroting van de Werkorganisatie BUCH gewijzigd worden. Het afgeven van een positieve zienswijze om dat te doen, stond eigenlijk op de agenda van de gemeenteraad van woensdag 25 april.

'Grote financiële impact'
De PU wilde echter wachten met het besluit, en stelde voor om het punt van de agenda af te halen. De heer Schouten (PU) legde uit: "Het voorstel om een grote financiële injectie aan de Werkorganisatie te geven, heeft een forse impact op de bestedingsruimte van de vier gemeenten. Dat doet een groot beroep op de samenwerkingsbereidheid." 

"Zo'n belangrijke beslissing kunnen we niet nemen zonder dat de vier raden gemeenschappelijk elkaars standpunten hebben uitgewisseld en bediscussieerd. Daarom vinden wij dat er eerst een gemeenschappelijk overleg moet plaatsvinden tussen alle vier de raden."

Hoog ziekteverzuim
Daarop nam de burgemeester het woord. "Het is niet gebruikelijk dat ik hier iets over zeg, maar het moet me toch van het hart. Ik vind het bijzonder jammer, want u wist dat dit besluit eraan zat te komen. Ik hoop dat u zich goed beseft wat dit verlengde tijdpad betekent. De 800 medewerkers in de vier gemeenten lopen nu al tegen de grenzen van hun kunnen aan en het ziekteverzuim is hoog."

"Er gaan zeker weer 2 maanden over heen, 2 maanden staat de organisatie weer in de wacht. De middelen zijn simpelweg opgesoupeerd, we kunnen geen vervanging meer regelen, wat een zwaardere last voor de vaste medewerkers betekent. Maar het is uw keus. Wat heeft u nog nodig om tot een positieve zienswijze te komen?"

Daarop stelde de heer Schouten dat het ook zeker niet de bedoeling is om tegen te gaan stemmen, maar dat de partij graag een weloverwogen besluit wil nemen.

'Shutdown'
De heer Oud (D66) en Zwarthoed (CDA) vroegen zich af wat de waarde van een commissievergadering is, omdat daar de zaak al zo goed als rond was. De heer Oud: "Het gaat wel even om 800 mensen. In de VS noemen ze dit gewoon een shutdown. Er wordt niets meer gedaan. Dus ik kijk weer even naar de PU. Dit vraagt om verantwoordelijkheid, niet om uitstel. Ik hoop niet dat dit een voorteken is voor de komende vier jaar."

Bij stemming werd echter 8 voor (PU, PvdA, UVP) en 7 tegen gestemd. Het voorstel werd dus van de agenda gehaald.

Publieksbalie
De VVD diende daarnaast een motie in over de openingstijden van de publieksbalie. De heer Zuurbier (VVD): "Steeds meer van onze inwoners werken beiden. De balie is uitsluitend geopend van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12, woensdag van 13.30 tot 16.00 uur en donderdagavond van 18.30 tot 20.00 uur. Maar de meeste werkende Uitgeesters werken van 9.00 tot 17.00 uur. Wij vinden dat de gemeente er moet zijn voor de burgers en niet andersom."

"Kijk daarom of de afdeling burgerzaken op andere tijden open kan, rekening houdend met de inzet van hetzelfde aantal personeelsuren, bijvoorbeeld van van 8.00 tot 11.00 in de ochtend." De burgemeester antwoordde dat het signaal positief was. "Ik vraag of de organisatie de ruimte mag krijgen om dit verder uit te zoeken. De motie is dus overgenomen door het college."

Door: Lucia Rodenburg

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 8 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 12 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 14 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant